- Noe herk, sier Halvorsen

- Noe herk, sa Kristin Halvorsen om hijab-saken i dag, men hun støttet statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg og VG montasje
Foto: INGOLFUR JULIUSSON / REUTERS

- Regjeringen konkluderte ikke med å si ja til hijab, sa Halvorsen, men hun innrømmet at regjeringen drøftet saken.

- Det var ikke tilslutning for å åpne for hijab, men det var tilslutning for å gå videre med en prosess med sikte på på muligheten for å ta hensyn til religiøse hodeplagg, sa hun.

For øvrig sa hun at dette var en sak hun gjerne kunne være foruten.

. – Den er noe ordentlig herk, sa Halvorsen til pressen i ettermiddag.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen ble pepret med spørsmål om hijab-saken i dag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

VG mener de har sitt på det tørre

Statsminister Jens Stoltenberg nekter for at han har sagt ja til å tillate bruk av hijab i politiet. VG mener de har sitt på det tørre.

Under overskriften "Jens sa ja til hijab" skriver VG i dag at både statsminister Jens Stoltenberg og Justisminister Knut Storberget sa ja til å endre reglementet for politiuniformer før hijab-saken ble kjent.

VG har fått tilgang på regjeringsdokumenter som bekrefter dette. Det ene dokumentet er en protokoll fra regjeringskonferansen 29. januar og viser at regjeringen den dagen besluttet å be Politidirektoratet om å endre politiets uniformsreglement.

LES OGSÅ: Regjeringen åpnet for politihijab

LES OGSÅ: Ja til politihijab
LES OGSÅ: Politikvinner på hijabmøte

Det andre dokumentet er et regjeringsnotat, og var justisminister Knut Storbergets eget forslag til regjeringen. Hans konklusjon var klar: Ja til religiøse hodeplagg i politiet.

Ikke konkludert

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ved Statsministerens kontor sier til NRK at det ikke er riktig at regjeringen konkluderte med å si ja til religiøse hodeplagg i politiet, slik VG skriver.

– Saken ble drøftet i regjeringen, men det ble ikke trukket noen konklusjoner, sier Giæver Eriksen.

Video: - Regjeringen gikk aldri inn for hijab.

Video nsps_upload_2009_3_4_16_36_37_12.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Stoltenberg tilbakeviser VGs oppslag.

Giæver Eriksen sier at det ble åpnet for å endre uniformsreglementet for å ta religiøse hensyn, men ikke noe om hvordan dette skulle gjøres.

– Det ble ikke endelig konkludert i saken før justisministeren den 20. februar bestemte seg for å ikke gå videre med saken, sier Giæver Eriksen til NRK.

– VG mangler grunnlag

– Det er forskjell på disse to notatene. Ut fra det vi leser i VG, så er det slik at Knut Storberget og justisdepartementet for sin del var positive til bruk av hijab i politiet og at de ville gå inn for å endre politiets uniformsreglement, sier politisk kommentator i NRK Magnus Takvam.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Storberget fikk likevel ikke gjennomslag for dette i et møte i regjeringen 29. januar i år. Der bestemte man seg for at man ikke ville konkludere i saken, men utrede den videre.

– De jeg har snakket med i regjeringsapparatet i morges, hevder at det ikke på noen måte er grunnlag for å si at regjeringen konkluderte positivt om hijabsaken og lot Knut Storberget i stikken, sier Takvam.

Video nsps_upload_2009_3_4_7_55_4_1109.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: – Lot ikke Storberget i stikken.

Takvam sier det fort blir komplisert når man refererer til interne regjeringsdokumenter som ikke er offentlig tilgjengelige.

– Men det er ingen tvil om at mange i regjeringen var positive til dette, og dermed kan man tolke dokumentene ulikt.
Men det er også ingen tvil om at Justisdepartementets forslag til regjeringsmøtet ikke ble fulgt opp, og man bestemte seg for å ha en utredning i stedet, sier Takvam.

– Ikke snakk om påfuglfjær

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med nyhetsredaktør Helje Solberg.

Det er nestleder i politisk avdeling Eirik Mosveen som har skrevet saken. Han mener VG har hold for overskriften i dagens avis:

– Ja, vi har dekning for dette. I denne saken har det aldri vært snakk om noe annet enn religiøse hodeplagg. Når regjeringen sier ja til å gå inn for endring av uniformsreglementet, så er det ikke påfuglfjær på uniformen det er snakk om, sier Mosveen som mener regjeringen klamrer seg til et halmstrå:

– Jeg synes regjeringen bør konsentrere seg om å opplyse saken istedet for å drive med semantiske snurrepiperier, sier Mosveen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger