Hopp til innhold

Regjeringen åpnet for politihijab

Etter det NRK kjenner til, ble spørsmålet om å tillate bruk av hijab i politiet behandlet av en samlet regjering.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget på pressekonferansen i Oslo fredag der han opplyste at han skrinlegger forslaget om å tillate politifolk å bruke hijab i tjenesten.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Og det var regjeringen som åpnet for at uniformsreglementet måtte vurderes på nytt - slik at hijab eventuelt ville kunne bli tillatt i politiet.

I forrige uke kom Knut Storberget hastig tilbake fra vinterferie for å fortelle at han legger forslaget om å innføre politihijab dødt. Han og regjeringen håpet nok at debatten dermed var over.

Hvem hadde skylda?

Mange spørsmål står likevel ubesvart:

* Hvem hadde ansvaret for beslutningen om å tillate hijab?

* Var det en byråkrat som ved en feil sendte ut beslutningen?

* Var det nære politiske medarbeidere som gjorde det uten statsrådens vitende?

* Eller var det mindre mystisk - var det rett og slett hele Regjeringen som stod bak beslutningen om å gå videre med hijab-forslaget?

Video nsps_upload_2009_2_26_19_6_27_668.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Regjerings-ja til hijab

– Regjeringen står samlet

10. februar snakket NRK med en statssekretær i Regjeringen. I samtalen ble statssekretæren spurt om ett av regjeringspartienes holdning til politihijab.

Dette var svaret:

«Regjeringa har hatt sin runde på det her, og vi står bak justisminsterens tilråding i saken. Vi har jo ikke tatt noen dissens, så da står jo regjeringa i utgangspunktet samlet. »

Regjeringen har altså hatt saken til vurdering, og uttalelsen kan vanskelig tolkes på annen måte enn at regjeringen har åpnet for å innføre politihijab. Etter det NRK kjenner til ga regjeringen grønt lys for å vurdere endringer av uniformsreglementet, slik at hijab kunne brukes.

– Ingen arbeidsulykke

Opposisjonen på Stortinget varslet tidligere denne uka at de vil at justisministeren må forklare seg om saksbehandlingen.

LES OGSÅ: Må trolig gå ny runde i hijab-saken
LES OGSÅ:
- Storberget bør gå av

Høyres Per-Kristian Foss sitter i Kontroll- og konstitusjonskomiteen og ser med interesse på NRKs opplysninger:

– En nær politisk medarbeider bruker begreper som tilråding og dissens og viser til regjeringen. Da tyder alt på at hijabsaken har vært behandlet i regjeringen og at det ikke er noen arbeidsulykke internt i justisdepartementet, sier Foss til NRK.

– Jeg tror at det er klokt i politikk å legge kortene på bordet, og ikke prøve å tildekke operasjoner. Og her tror jeg vi har vært utsatt for en stor tildekkingsmanøver fra justisministerens og regjeringens side.

Video nsps_upload_2009_2_20_12_39_2_15.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.


VIDEO:
Storberget trekker hijab-forslaget

Lyspunkt

AKTUELT NÅ