Hopp til innhold

Stoltenberg: Bryr meg om meningsmålingene

Regjeringspartienes fall på meningsmålingene går inn på statsminister Jens Stoltenberg, som likevel tror han skal klare å snu vinden fram mot valget til høsten.

Video Jens Stoltenberg på oppsummerende pressekonferanse

Jens Stoltenberg ga noen små lekkasjer om hva regjeringen vil satse på til neste år. Blant dem var helsetjenester og sykehjem.

Når statsminister Jens Stoltenberg tar juleferie, må han se tilbake på et turbulent år. Bråk om høyspentmaster i Hardanger og sykehus på Nordmøre, samt en regjeringspartner som er under politietterforskning, for å nevne noe.

Samtidig faller de rødgrønne på flere meningsmålinger, og i dagens utgave av Dagbladet får statsrådene i gjennomsnitt i underkant av terningkast tre.

– Nei, det er klart for dårlige meningsmålinger. Hvis dette blir valgresultatet, er vi ikke fornøyd, sier Jens Stoltenberg i Politisk kvarter.

– Men vi har vist før at vi kan snu dårlige meningsmålinger til gode valgresultater. Samtidig kan vi ikke hvile på laubærene, men levere politiske resultater, sier statsministeren og legger til at politikk ikke handler om terninger og synsing.

– Tar velstand som en selvfølge

Stoltenberg mener regjeringen det siste året har vist at de klarer å holde orden i norsk økonomi og holdt arbeidsledigheten og renta på et lavt nivå.

– Det lykkes vi med, og det er et stort politisk prosjekt. Vi skal også forbedre og fornye verdens beste velferdssamfunn. Akkurat nå handler det om å bygge ut eldreomsorgen og bygge videre på de gode resultatene for skole, sier Stoltenberg.

– Folk tar som en selvfølge at det skal være lav arbeidsløshet og rente i Norge. Men mange land sloss med alvorlige økonomiske problemer.

Avviser sykehusbeslutning

I går kunne NRK avsløre at statssekretær Roger Ingebrigtsen i Helse og omsorgsdepartementet i et møte med Helse Midt-Norge tidligere i år, ga uttrykk for at regjeringen hadde bestemt seg for hvor et nytt sykehus på Nord-Møre skulle ligge.

Dette avviser Stoltenberg.

– Det er feil. Det er ikke fattet beslutning om noe nytt sykehus. Kan ikke kommentere et uformelt kontaktmøte jeg ikke var til stede på, men dette er ikke regjeringens syn. Vi håndterer ikke milliardinvesteringer i et muntlig møte, sier statsministeren.

Vil ikke snakke om utskiftninger

Over nyttår får Stoltenberg en hel rekke nye omstridte saker i fanget.

Blant annet skal høyspentmastene i Hardanger, datalagringsdirektivet og oljeboring i nord behandles. Og til høsten er det kommuinevalg.

– Politikk er å løse vanskelige saker og ta fatt i vanskelige valg og dilemmaer vi står overfor. Jeg kunne laget en like lang liste over vanskelige saker vi håndterte i forrige stortingsperiode. Men jeg er trygg på at vi kommer til å håndtere de sakene på en god måte, fordi vi hele tiden er opptatt av å skape et samfunn med mer fellesskap og rettferdighet, sier Stoltenberg.

Senterpartiet er regjeringspartneren som har slitt mest i motvind det siste året med gavebråk og nå også politietterforskning . Men Stoltenberg vil ikke si noe om han vurderer politiske hoderulling på nyåret.

– Det vet du at jeg aldri kan svare på. Enten har jeg ikke planer om det, eller så har jeg det, sier Stoltenberg.

– Må begynne å snakke sammen

NRKs politiske kommentator Kyrre Nakkim sier Stoltenberg vil være tjent med å bytte ut de mest slitne statsrådene. Dessuten bør Senterpartiet rydde opp i eget reir fram mot valget.

– Vi får håpe at Senterpartiet klarer å rydde opp internt, slik at man slipper flere skandalesaker. Det fører til at man har et parti som er mer opptatt av å komme seg opp av gjørma enn å vise fram ny politikk, sier Nakkim.

Han er uenig med Stoltenberg i at det har vært et godt år for regjeringspartiene.

– Det siste halvåret har vært relativt dårlig. Først og fremst har man hatt problemsaker man ikke har klart å håndtere internt, man har kranglet eksternt.
Denne kranglingen internt skader alle tre partiene, også Arbeiderpartiet som ofte er det partiet som ofte kjører saker i gjennom til tross for motstand fra de to små, sier Nakkim.

AKTUELT NÅ