Hopp til innhold

- Norge fôrer diktaturer med krigsmateriell

Norske bedrifter eksporterer krigsmateriell i stor skala til diktaturer i arabiske land, ifølge en ny rapport fra Norwatch.

Forsvaret
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

 

Dette er stikk i strid med signaler fra Stortinget, men med Utenriksdepartementets velsignelse, skriver Norwatch  på sin nettside.

Saudi-Arabia

Rapporten som lanseres i dag ser på hovedlinjene i norsk eksport til Gulf-området de siste ti årene.

Norwatch mener tallenes tale er klar, og peker på at Norge er storleverandør av våpen til stater som Saudi-Arabia.  

 

- Udemokratiske araberstater har vokst fram som svært viktige kunder for norsk våpenindustri. Saudi-Arabia – et av verdens minst demokratiske land – er Norges viktigste importør av krigsmateriell utenfor NATO, skriver Norwatch.

- Helt ufarlig utstyr

Statsbedriften Kongsberg Gruppen skiller seg ut som den norske aktøren som eksporterer mest materiell til regionen, og spesielt til Saudi-Arabia.

Kongsberg Gruppen på sin side, sier imidlertid at utstyret som de leverer til Saudi-Arabia er av mindre alvorlig karakter.

- Det dreier seg om militært kommunikasjonsutstyr av ulik art, som brukes mellom militære enheter av hæren i Saudi-Arabia, sier konserndirektør for Kommunikasjon og samfunnskontakt i Kongsberg Gruppen, Even Ruud, til NRK.no.

- Bidrar til å styrke diktaturet

Forfatteren av rapporten, Alexander Harang, mener at det som er kritikkverdig med Kongsberg-gruppens eksport er at det direkte er med på å opprettholde det sittende diktaturet i Saudi-Arabia.

- Kongsberg Gruppen, gjennom sin enorme eksport av krigsmateriell, er med på å hindre en demokratisk reform i Saudi-Arabia, sier Harang til NRK.no.

Ruud kan ikke si konkret hvilken type kommunikasjonsutstyr som brukes, men avdramatiserer det hele overfor Norwatch.

 – Det vi har eksportert til Saudi-Arabia er utstyr som brukes til radiosamband. Vi kan derfor vanskelig se at vårt utstyr kan benyttes til å begå overgrep.

- Intet politisk ansvar

Kongsberg Gruppen mener de ikke har noe ansvar for hvem de eksporter til, så lenge de følger norsk lov.

– Vi forholder oss til det regelverk som norske myndigheter fastsetter, og eksportregler for forsvarsmateriell som er blant verdens strengeste, skriver Aas til Norwatch.

AKTUELT NÅ