- FN kaller utrygge områder trygge

FNs høykommissær lar seg presse til å definere utrygge områder i Afghanistan som trygge, mener fagpersoner.

FN-flagg
Foto: HERMANN J. KNIPPERTZ / AP

- Store giverland som Norge presser FNs høykommissær til å godkjenne tvangsreturer av flyktninger til Afghanistan, sier spesialist i flyktningrett Vigdis Vevstad, som selv har jobbet for høykommissæren.

Høykommissæren er avhengig av penger fra giverland som Norge.

Det betyr at organisasjonen er tilbakeholden med å definere områder i Afghanistan som utrygge, og forsiktig med å kritisere tvangsreturer av flyktninger fra Norge og andre land, mener Vevstad.

Vevstad har juridisk doktorgrad i flyktningrett, og har lang erfaring fra jobber i Utlendingsdirektoratet, Utenriksdepartementet, Flyktninghjelpen og FNs høykommissær.

Munnkurv

FNs høykommisær for flyktninger Antonio Guterres

FNs høykommisær for flyktninger Antonio Guterres, anklages for å ha politiske motiver for å erklære områder i Afghanistan som trygge.

Foto: DEVENDRA MAN SINGH. / AFP

Hun sier at hun kjenner til at høykommissæren bevisst har beskrevet landområder som tryggere enn det de er, og at ansatte i felten har fått munnkurv fra Genève.

Årsaken er at høykommisæren ikke vil kritisere store giverland som tvangsreturnerer flyktninger.

Det er derfor viktig at utlendingsmyndighetene i et land henter inn informasjon fra flere hold, og ikke bare stoler på høykommissærens sikkerhetsvurdering, mener Vevstad.

Sterke motiver 

Fredsforsker og afghanistanekspert Kristian Berg Harpviken støtter Vevstads syn.

Han mener Høykommissæren har politiske motiver for å erklære områder i Afghanistan som trygge. Videre mener Harpviken at organisasjonen har en egeninteresse i å fremstille Afghanistan som trygt. Fordi organisasjonen ønsker å få anerkjent sitt arbeid med flykningeretur som en suksess.

Avviser kritikken

Høykommissærens talsmann i Norden, Måns Nyberg, avviser beskyldningene på det sterkeste.

Han sier høykommissæren ikke gir etter for press fra enkeltstater, at det er uaktuelt å definere utryggeområder som trygge og at han ikke kjenner til at ansatte i felten noen gang har fått munnkurv om sikkerheten.

Les også: UN Assistance Mission in Afghanistan

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger