Hopp til innhold

Snøskred: Halvparten av de som er totalt begravd av snøskred, mister livet

Snødekte fjellsider frister mange toppturentusiaster. Men faren som lurer, kan ofte være dødelig. Blir man tatt av et snøskred, står det om minutter.

Hvert år omkommer mennesker etter å ha blitt tatt av snøskred i Norge. Om man skal ha sjanse til å overleve, er kameratredning det aller viktigste å kunne.

Hvert år omkommer mennesker etter å ha blitt tatt av snøskred i Norge. Om man skal ha sjanse til å overleve, er kameratredning det aller viktigste å kunne.

Tall hentet fra Norges Geotekniske Institutt viser at 71 personer har omkommet av snøskred i Norge siden 2008. For at et skred skal utløses, trengs det tre komponenter:

  • Bratt nok terreng
  • Snø av en viss kvalitet med forskjellig lagdelinger
  • En utløsende faktor. Det kan være været, snø og vind eller mennesker

– Ni av ti som omkommer i snøskred, har vært med på å utløse skredet, sier Audun Hetland.

Han er førsteamunenseis i psyoklogi ved UiT Norges arktiske universitet, og er en del av kompetansesenteret for snøskred (CARE).

Er man uheldig og ender opp i et stort snøskred, handler det om tid. 24 prosent av de som dør i snøskred, dør av mekaniske årsaker, som for eksempel at de blir knust mot en stein mens skredet er i bevegelse.

De resterende 76 prosent av de som mister livet i snøskred, dør av kveling.

Audun Hetland er førsteamanuensis ved UiT.

– Ni av ti som omkommer i snøskred, har vært med på å utløse skredet, sier Audun Hetland.

Foto: Truls Antonsen / NRK

Mangel på tilbakemelding

Nå vil forskere ved UiT finne ut hvordan folk kan ta bedre beslutninger i skredterreng.

– Vi vil finne ut hva som påvirker valgene til de som går inn i skredområder. Vi vet at man blir påvirket av motivasjonen av å gå i fine fjellområder, og man blir gira og tenker at «det skjer ikke noe galt med meg».

– Det spesielle med skredterreng er at man ikke opplever faren. Snøen ligger der myk, fin og tilsynelatende ufarlig. Du vet ofte ikke hvor nær du har vært å løse ut et snøskred. En slik mangel på tilbakemelding gjør det vanskelig å lære. Når skredet går er det kanskje for seint.

Gutter mest utsatt

For den eventyrlystne kan det virke uimotståelig å gå på topptur når fjellsidene er snødekte, solen skinner fra blå himmel og en fartsfylt nedtur venter på slutten av dagen. Det er i første rekke gutter som har lett for å overse en eventuell fare i fjellsiden.

– Gutter er mer skråsikre enn jenter. De blir fortere mer sikre på sine egne vurderinger, og det kan være farlig. De er sjeldnere åpne for tvil, eller andre i gruppen sin mening. Jeg mener at om man er på tur med ei jente, så bør de gå først.

Slik finner man ut som området er skredutsatt:

Et snøskred utløses i terreng som er mer enn 30 grader bratt.

Ha alltid med utstyr

Det aller viktigste å kunne om det skulle gå et snøskred, er det man kaller «kamerat-redning». Turfølge vite hva de skal gjør om noen blir tatt av skred.

– For det første så skal man alltid sjekke om sender/mottaker fungerer før man legger ut på tur. Blir noen tatt av et skred, og ikke har sender/mottaker, kan det være veldig vanskelig og tidkrevende å finne den som er begravd i snøskredet, forteller Julia Fieler.

En sender/mottaker sender ut signaler, som til en hver tid forteller hvor man befinner seg, som Fieler mener alle som skal på tur i skredutsatt terreng må ha med seg.

Fieler er lege ved anestesiavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og fagleder i skredgruppa i Tromsø Røde Kors når de blir kalt ut til et område der det har gått et skred.

– Videre må man ha med sondestang og spade til å grave ut folk fra snøen. Bruk også øynene godt, for det kan være at personen ligger i overflaten.

Har man lokalisert den skredtatte, grav deg aldri rett nedover i snøen.

– Vi pleier å si at man skal gange antall meter den skredtatte ligger under snøen med 1,5, for deretter å grave seg bortover på skrå inn til personen.

Likevel er ikke kamerat-redning og førstehjelp det aller viktigste når man ferdes i fjellet:

– Det aller viktigste er at man ikke blir tatt av skred, avslutter Fieler.

NRK PRESISERER: I en tidligere versjon av denne saken ble det opplyst at over halvparten dør av kvelning under snøen innen 15 minutter. Det riktige er at halvparten av de som er totalt begravd av snøskred, mister livet. Det ble også opplyst at 20 prosent av de som dør i snøskred, dør av mekaniske årsaker. Her finnes det ulike statistikker. Andre tall tyder på at andelen er på 24 prosent.

AKTUELT NÅ