- Barna blir slagmark

- Foreldre som krangler om barna bekymrer meg voldsomt, sier barneombud Reidar Hjermann.

Skilsmisse
Foto: Scanpix / SCANPIX

Han oversvømmes av brev fra rasende foreldre som slåss om tid med barna, om barnebidrag og besøksordninger.

- De utsetter barna sine for store belastninger, selv om de hver for seg kan være gode omsorgspersoner, hevder Hjermann.

Leder av advokatforeningens lovutvalg for familierett, Per Racin Fosmark, bekrefter at det blir stadig mer bråk rundt barnefordeling.

Mødre kjemper ofte for å få hovedansvar og barnebidrag, mens fedre slåss for delt bosted og for å slippe å betale barnebidrag, sier han.

Mange"vondter"

Likstilling og endret farsrolle er også en viktig grunn til at konflikten mellom foreldre tilspisser seg. Fedrene ønsker oftere enn før å ha ansvaret for barna halvparten av tiden.

Helsesøster Hilde Egge har truffet mange skilsmissebarn som har kjent foreldrenes konflikter på kroppen.

- De kommer til meg med diverse "vondter" i skuldre, hode eller mage når de skal til en av foreldrene i helgene foreksempel, sier den erfarne helsesøsteren til NRK.

Vil ramme den andre

- Vi ser dessverre altfor ofte at foreldre bruker foreldrerettigheter til å ramme den andre parten i stedet for å sette barnas beste i fokus, sier leder av Aleneforeldreforeningen, Stig Rusten.

I fomiddag legger familieminister Karita Bekkemellem fram en stortingsmelding om barnebidrags-ordningen. Da blir det kjent om regjeringen vil endre bidragsordningen slik at det blir færre konflikter.

SISTE NYTT

Siste meldinger