NRK Meny
Normal

Vinneren er: "Sommardrøm"

NRK Nordlands lesere og lyttere har talt: Trygve Hoffs vise Sommardrøm er kåret til Tidenens nordlandske sommersang!

Trygve Hoff

FOLKEKJÆR: Ingen sommer uten Trygve Hoffs 'Sommardrøm'. Nå også kåret til Tidenens nordlandske sommersang.

Foto: NRK

Tusenvis av sms-stemmer fra dere levnet ingen tvil: Trygve Hoffs vakre sommerslager Sommardrøm fra 1983 ble den soleklare vinneren i NRK Nordlands konkurranse Tidenes nordlandske sommersang.

- Fantastisk, dette var moro. I dag hadde Trygve vært glad, sier Kari Hoff, Trygve Hoffs kone gjennom 26 år.

HØR: "Sommardrøm" her!

Sommerslager

Det var i 1983 Hoffs sommerslager "Sommardrøm" kom på albumet "Dele med dæ" som også inneholdt radiofavorittene "Morralåt" og "Midtvintersvalsen". Og Kari Hoff er ikke i tvil om hvorfor disse låtene lever like godt i dag som da de kom ut for 25 år siden.

- Tekstene tar opp det almennmennesklige, det gode, det positive, kjærligheten. Det treffer oss i hjertet, sier Kari Hoff.

Skrevet om vinteren

"Sommardrøm" ble skrevet på svarteste vinteren da familien bodde i Berlevåg.

- Han lengtet etter sommer og varme. Han var flink til å drømme og fantasere. Slik holdt han liv i seg seg selv og oss andre, minnes Hoff.

Aldri kjedelig

Trygve Hoff døde i 1987 bare 49 år gammel. Han var født og oppvokst på Rognan. Han bodde i Drammen og Øvre Eiker og er gravlagt på Fiskum kirkegård. I juli ville han ha fylt 70 år.

- Livet med Trygve var aldri kjedelig. Det var et levende liv, og han var et stort menneske. Han var alltid til stede, både hjemme og ute blant folk, sier Kari Hoff.

Satte spor

Hoff var en av våre viktigste visekunstnere og satte spor etter seg både som sanger, komponist, tekstforfatter og meget engasjert kulturarbeider. Han ga ut fem album og fire visebøker. I en periode var han dirigent for Berlevåg Mannsangforening og han virket som lærer ved Buskerud folkehøgskole i mange år.

Hoffs siste plate "Midt i livet" kom i 1985 viste en dreining i popretning, ikke minst med "Snart gryr en dag". Like etter skrev han "Har en drøm" og "Ei hand å holde i" sammen med Svein Gundersen udødeliggjort av Jørn Hoel. På Sissel Kyrkjebøs debutalbum "Sissel" (1986) skrev han fem av tekstene.

Frodig

Platedebuten var med "Kokfesk & ballade" i 1979 som inneholdt klassikeren "Kjærlighetsvise i mørketi’". Platen er også kjent for det frodige omslaget der Hoff sitter i en badestamp. Frodigheten levde i beste velgående også på oppfølgeren "Fokti" (1980) med sanger som "Hypokonder-tango" og "Rorbuvalsen". Samme år kom albumet "Rækved og lørveblues" med klassikerne "Nocturne i nord" og "Vals i august".

Trygve Hoff fikk Nordland fylkes kulturpris post mortem i 1988. Samme år ble Trygve Hoffs Minnefond og Minnepris innstiftet. Prisen skal gå til en person eller en gruppe personer som arbeider med kulturarbeid i Trygve Hoffs ånd.

Spenning helt til slutt

Det er ingen spøk når nordlendingene skal kåre sin sommersang. Det har ikke vært noe å si på entusiasmen og stemmetallene som vi har tatt imot gjennom hele juli. Den siste uka har vi presentert de fire finalistene som har vært Halvdan Sivertsen med "Kjærlighetsvisa", Trygve Hoff med "Sommardrøm", Publiners med Maya og Bjørn Jens med "Mackøl og måsegg".

Les: TRYGVE HOFF: Sommardrøm

På en sterk andreplass kom "Mackøl og måsegg" med Bjørn Jens, mens "Maya" med Publiners kom på tredjeplass. På fjerdeplass kom Halvdan Sivertsen med "Kjærlighetsvisa".

HØR: Kari Hoff snakke om Trygve Hoffs 'Sommardrøm' her!