TRYGVE HOFF: Sommardrøm

Ingen sommer uten Trygve Hoffs "Sommardrøm", fjerde låt ut i NRK Nordlands kåring av Tidenes Nordlandske Sommersang.

Trygve Hoff

SATTE SPOR: Trygve Hoff var en av våre viktigste visekunstnere og satte spor etter seg.

Foto: NRK

HØR: her!

Trygve Hoff døde i 1987 bare 49 år gammel. Han var født og oppvokst på Rognan. Han bodde i Drammen og Øvre Eiker og er gravlagt på Fiskum kirkegård.

Satte spor

Hoff var en av våre viktigste visekunstnere og satte spor etter seg både som sanger, komponist, tekstforfatter og meget engasjert kulturarbeider. Han ga ut fem album og fire visebøker. I en periode var han dirigent for Berlevåg Mannsangforening og han virket som lærer ved Buskerud folkehøgskole i mange år.

Frodig

Platedebuten var med "Kokfesk & ballade" i 1979 som inneholdt klassikeren "Kjærlighetsvise i mørketi’". Platen er også kjent for det frodige omslaget der Hoff sitter i en badestamp. Frodigheten levde i beste velgående også på oppfølgeren "Fokti" (1980) med sanger som "Hypokonder-tango" og "Rorbuvalsen". Samme år kom albumet "Rækved og lørveblues" med klassikerne "Nocturne i nord" og "Vals i august".

Sommerslager

Det var i 1983 hans sommerslager "Sommardrøm" kom på albumet "Dele med dæ" som også inneholdt radiofavorittene "Morralåt" og "Midtvintersvalsen". Hoffs siste plate "Midt i livet" kom i 1985 viste en dreining i popretning, ikke minst med "Snart gryr en dag". Like etter skrev han "Har en drøm" og "Ei hand å holde i" sammen med Svein Gundersen udødeliggjort av Jørn Hoel. På Sissel Kyrkjebøs debutalbum "Sissel" (1986) skrev han fem av tekstene.

Trygve Hoff fikk Nordland fylkes kulturpris post mortem i 1988. Samme år ble Trygve Hoffs Minnefond og Minnepris innstiftet. Prisen skal gå til en person eller en gruppe personer som arbeider med kulturarbeid i Trygve Hoffs ånd.

Slik stemmer du:

Synes du "Sommardrøm" (låt nummer 2) med Trygve Hoff er tidenes nordlandske sommersang? Send din stemme via sms. Start meldingen med NID (for Nordland i dag), lag et mellomrom, og skriv tallet 2. Så sender du meldinga til 1987. Det koster tre kroner.

12 låter, fire uker

1. juli kjører NRK Nordlands morgenradio i gang kåringen av Tidenes Nordlandske Sommersang. I fire uker presenterer vi nordlandske artister som har gitt oss iørefallende sommermelodier.

Hver fredag kårer vi en ukevinner, og i uke 31 blir det spennende finalerunde, med kåring av Tidenes Nordlandske Sommersang fredag 1. august.

Og det er DU som bestemmer!

Sangene presenteres tirsdag, onsdag og torsdag. Du kan stemme på din uke-favoritt på SMS fra torsdags morgen kl. 09.00 og helt frem til fredags morgen kl. 08.00. Ukevinneren avsløres i fredagens morgensending før klokken 09.00. De fire ukevinnerne skal så gjennom en finalerunde i uke 31, hvor lytterne gjennom hele finaleuka stemmer frem den endelige vinneren.

1. august får vi svaret på hvilken av melodiene som kan smykke seg med tittelen Tidenes Nordlandske Sommersang.

HØR: Kari Hoff snakke om Trygve Hoffs "Sommardrøm" her!