NRK Meny
Normal

Vilde (21) og Lise (33) skal dekke valget gjennom egne programmer

Den ene lover en lettbeint og underholdende valgdekning rettet spesielt mot unge, den andre skal utfordre politikerne på hjemmebane. Slik blir NRK Nordlands valgdekning.

Vilde Bratland Erikstad og Lise Forfang Hagen

Vilde (til venstre) lover god valg-underholdning fra sitt valgstudio, mens Lise skal besøke ulike skoler politikerne gikk på som ung.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

NRK reiser fylket rundt og møter toppkandidatene på skolene der de selv gikk som ung, lager et eget program for sosiale medier rettet spesielt mot unge velgere og kårer de 10 kanskje mest innflytelsesrike politikerne fra Nordland gjennom historien.

I tillegg arrangeres folkemøter og debatter i Lofoten og Bodø, før det hele rundes av med en storstilt sending sammen Avisa Nordland fra Stormen Bibliotek valgkvelden 11. september.

Vilde Bratland Erikstad har fått oppdraget å lage et program til sosiale medier som gjør politikk interessant for unge velgere. I NRKs gamle TV-studio har hun fått laget et eget valgstudio med en selvkomponert fargerik bakgrunn.

– Unge velgere som ikke er spesielt interessert i politikk trenger å føle at det lages noe for dem. At du ikke trenger å føle deg dum, selv om du ikke skjønner alt som skjer i valgkampen, sier Erikstad.

Hun lover at publikum vil få se noe de ikke har sett før. Det vil bli både pinlig og morsomt. «Kjedelig» politikk skal behandles på en lettbeint og forståelig måte.

– Mellom tunge debatter og kompliserte saker vil dette bli et tilbud hvor man både kan le og lære noe på samme tid. Målet er å få unge velgere litt mer interessert i politikk, og at man i det minste bruker stemmeretten sin.

Skal besøke skoler

Også journalist Lise Forfang Hagen har travle dager fremover.

Vilde og Lise

Den ene litt mer seriøs enn den andre. Vilde og Lise skal ha egne valgsendinger fremover mot valget 11. september.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

I løpet av de neste ukene skal hun besøke skoler der toppkandidatene til de ulike partiene selv har gått som ung. Her skal politikerne fortelle om sin egen oppvekst, om sitt politiske engasjement som ung, og bli «grillet» i ulike temaer av dagens elever på skolene.

Det blir til sammen åtte direktesendinger i ettermiddagsradioen i NRK P1 og direkte på Facebook og nett fra cirka klokken 14.10. Første sending onsdag 23.08.

– Vi skal bli kjent med kandidatene på en litt annen måte, der de yngste er i føringen. Elevene har selv komponert spørsmålene, og det blir spennende å se om de klarer å sette politikerne litt ut, sier Lise Forfang Hagen spent.

– Vi skal bli bedre kjent med røttene til politikerne gjennom blant annet å snakke med deres tidligere lærere, og vi oppfordrer folk til å følge sendingen på Facebook og stille spørsmål der.

– Topper seg i Stormen bibliotek

Leder for valggruppa og fungerende redaksjonssjef, Adrian Dahl Johansen, mener dette trolig blir tidenes valgsatsing i NRK Nordland.

– Vi har forsøkt å lage konsepter som fungerer på de ulike plattformene. I tillegg er det satt av to journalister som skal jobbe med kritisk valg-journalistikk og meningsmålinger frem mot valget.

– Det hele toppes med en stor produksjon i Stormen bibliotek valgkvelden i samarbeid med Avisa Nordland og biblioteket. Her vil også de fleste politiske partiene ha sine valgvaker.

Dette er valgmenyen til NRK Nordland:

  • Direkteturne i fylket der NRK besøker åtte ulike skoler toppkandidatene i fylket gikk på som ung. Første program sendes onsdag 23.08 fra Innlandet skole med FrPs Kjell Børge Freiberg. Sendingen kan følges fra klokken 14.15 i ettermiddagsradioen og via NRK Nordlands Facebook-side.
  • Valg med Vilde. Eget SoMe-program der 21 år gamle politiske journalist Vilde Bratland Erikstad har fått i oppgave å gjøre valgkampen interessant for unge velgere. Første program publiseres i neste uke. Her blir det morsomme innslag og konkurranser.
  • Topp 10 mest innflytelsesrike politikere fra Nordland gjennom tidende. Mangeårig stortingsrepresentant Bjarne Mørch Eidem har plukket ut 10 navn på kjente og ukjente politiske bautaer fra fylket. Presenteres i en radioserie laget av Tore Gjerløw der første episode sendes torsdag 24. august.
  • Klimadebatt og folkemøte fra Kabelvåg i Lofoten den 30. august med blant annet klimaminister Vidar Helgesen og MDGs Una Bastholm. Overlever vi egentlig uten olje – og har vi råd til å la oljen utenfor Lofoten og Vesterålen liggende urørt? Debatt blant annet direkte i NRK1 fra klokken 21.30
  • Direkte fylkesdebatt i Stormen Bibliotek med alle toppkandidatene den 6. september. Nett-sending i samarbeid med Avisa Nordland og Amedia. Publikum kan følge debatten fra salen. Tidspunkt blir annonsert.
  • Storstilt valgsending fra Stormen bibliotek hele valgkvelden 11. september i samarbeid med Avisa Nordland. Nettsending fra klokken 20.30, med to vinduer i NRK1 i løpet av kvelden. Publikum kan følge valget fra salen.