Hopp til innhold

Vil stanse utvinningen av isbiter fra Svartisen

Rådmann i Meløy ber kommunestyret avvise Svaice AS sin plan om å fortsette det omstridte isbitprosjektet på Svartisen.

Isbiter fra Svartisen

Isen fra Svartisen hogges ut og fraktes bort med helikopter. Den dype blåfargen til breen gjør at isbitene skal være attraktive på det internasjonale markedet.

Foto: SVAICE

OPPDATERT KLOKKEN 11.52: Etter at spørsmålet har vært til behandling i kommunestyret i Meløy, er det bestemt at saken skal sendes ut på høring. Det ble vedtatt mot tre stemmer.

– Det har kommet flere uttalelser som påpeker at dette is-uttaket vil medføre negative konsekvenser for friluftsliv, reiseliv og natur.

Det er klart for et iskaldt oppgjør i kommunestyret på torsdag. Selskapet Svaice AS har lagt fram en søknad om å permanent utvinne og selge isbiter fra Svartisen til luksuriøse markeder.

Hege Sørlie

Hege Sørlie, rådmann i Meløy kommune

Foto: Espen Sandmo/NRK / NRK

Rådmann i Meløy kommune, Hege Sørlie, er krystallklar på hvordan hun ser på situasjonen.

– Først og fremst strider det mot kommuneplanens arealdel. I tillegg til helikopterstøyet, har fylkesmannen i Nordland frarådet i å gå videre med planen, og anbefaler at kommunestyret avviser forslaget.

Rådmannen og planutvalget har gjort sin vurdering på bakgrunn av reguleringsplanen som er laget av selskapet Rambøll AS.

Mener de holdes for narr

For Svaice-gründer Geir Olsen kommer alt dette som en stor overraskelse.

– De har jo først og fremst laget egne regnestykker i forbindelse med helikopterflyvninger. De tallene hører ikke hjemme noen steder, sier han og understreker at tallene ikke stemmer.

Geir Olsen i SVAICE

Geir Olsen i SVAICE mener de har blitt urettferdig behandlet av rådmannen i Meløy.

Foto: Privat

Olsen forteller at han allerede har invester 12 millioner kroner i prosjektet, og at et avslag på det han mener er feil grunnlag vil være surt.

– Vi har selv satt et maksuttak på is på 3600 tonn. Det tar derimot mange år før vi når den mengden is. Kommunen har misforstått hvor mange helikopterturer vi kommer til å ta, for det tallet de presenterer er ikke realistisk.

Skandaløst

Olsen finner ingen steder i egne rapporter om flytid på nesten sju timer hver dag.

– Denne prosessen har vært skandaløs. Dersom man vil ha folk og muligheten til å tjene penger i Meløy kan man ikke behandle folk på den måten, sier han og viser til at SVAICE lover cirka 60 arbeidsplasser.

Han legger ansvaret på rådmannen.

– Jeg føler at det har skjedd en feil i administrasjonen. Det er rådmannen som har signert papirene, så hun får stå til ansvar. Det er så useriøst som det kan bli og det kan ikke Meløy være kjent med, sier han oppgitt.

Avviser at de har gjort feil

Rådmann Sørlie mener derimot at de har gjort alt riktig når de har levert sin anbefaling til kommunestyret.

– Vi har forholdt oss til det skriftlige vi har fått fra Rambøll AS som har utformet reguleringsplanen, og det er ut ifra deres egne beregninger at vi har levert anbefalingen.

– Tror du styret kommer til å avvise søknaden?

– Det er vanskelig å svare på. Likevel har det kommet en god del protester mot dette prosjektet, så jeg vil tro at styret legger merke til dette, sier hun.