Verner Saltstraumen ...

.. men sier ja til utbygging.

Saltstraumen

SIER TJA TIL UTBYGGING: Bodø kommune verner deler av Saltstraumen.

Foto: Magne Myrvold

I dag vedtok Planutvalget i Bodø kommune et bygge- og deleforbud for store deler av strandsona rundt Salstraumen. Men verneplanen gjelder ikke for Knaplundsbukta, hvor det er planlagt 80 sjøhus.

Saltstraumen flyfoto, Knaplundsbukta

KNAPLUNDSBUKTA: Her skal det bygges 80 sjøhus.

Foto: Bodø kommune

Kontroversielt nasjonalt og internasjonalt

I slutten av april stemte fletallet i bystyret i Bodø ja til å bygge 80 sjøhus i Knaplundsbukta like ved Saltstraumen. Saken er kontroversiell, og har skapt stor interesse både lokalt og nasjonalt.

For det aktuelle området ligger i strandsonen og like ved utløpet til Saltstraumen, verdens sterkeste malstrøm. Dette er også en av Norges største turistattraksjoner.

- Vi er skuffa

Miljøvernere var rasende, og mer enn 6 500 personar skrev under på at de ville ha planene stoppet.

Motstanderne av utbyggingen ville ha et vern av hele området.

- Vi er voldsomt skuffa. Dette er et svært viktig område, sa lederen av Naturvernforbundet Lars Haltbrekken til NRK i april.

- Dette er et område med høy nasjonal og internasjonal verneverdi.

Saltstraumen protest første mai bodø

STERKE PROTESTER: Mange har protestert mot utbygging i Saltstraumen.

Foto: Bjørn Vang / NRK

Sier både ja og nei

I ettermiddag ble en foreløpig verneplan for Saltstraumen vedtatt av planutvalget i Bodø. Et bygge- og deleforbud i påvente av en ny kommunedelplan som skal gjøre det vanskeligere å bygge ut i strandsona i store deler av Saltstraumen. Men planen omfatter ikke Knaplundsbukta, hvor 80 sjøhus, havn og molo er planlagt. Planen omfatter heller ikke området hvor det er planlagt fiskecamp på Tuv.

Dermed åpner kommunen fortsatt for utbygging i Saltstraumen-området gjennom enkelte større prosjekt, men legger ned et bygge- og deleforbud for andre som ønsker å bygge i det populære området.