Hermod Larsen
Det sier regiondirektør Hermod Larsen i Norges Råfisklag.
- Konklusjonen må bli at dette har blitt en vesentlig bedre sesong enn vi hadde ventet. Og kjøttmengden er større enn den har vært på flere år, sier han.
Hvalfangstsesongen går mot slutten, og Larsen mener de fleste får tatt sine kvoter før sesongen er over. Men på Jan Mayen er det kun én hval som er tatt.
Todelt kvote
- Kvoten er todelt - én for de kystnære farvann og én for området rundt Jan Mayen. Sånn som det nå ser ut, blir hele kvoten på 651 dyr tatt i kystnære farvann, mens bare et fåtall av de 145 dyrene i Jan Mayen-sonen kommer til å bli tatt, sier han.
Sesongen måtte også i år deles i to turer. Dette fordi kjøperne først regnet med mindre salg av hvalkjøtt.
- Vi kom tidlig i gang med salget, og det gikk raskere enn først antatt, sier Larsen.
Fornøyd
Kvalfanger og leder i Norges
Jan Kristiansen
småkvalfangerlag, Jan Kristiansen, er fornøyd med at kvotene nå blir fylt opp.
- Det er gledelig, og vi hadde gjerne sett at det hadde blitt hentet mer hval ved Jan Mayen. Men det har vært svært dårlig vær i området, og tiden er i ferd med å dra i fra oss, for hvalen der borte blir nå stadig feitere og mindre attraktiv for kjøperne, sier han.
Øker kvotene
Fiskeridirektoratet øker nå maksimalkvotene på vågekval med tre dyr per fartøy i norsk økonomisk sone og i vernesonen. Norges Råfisklag sier til Fiskeribladet at hvalfangerne må være sikret levering dersom dette skal få noen effekt.
I forhold til i fjor er det dobbelt så mange kjøpere i år. Og de fleste nye kjøpere finner vi i Nordland.