NRK Meny
Normal

Uroer seg for fiskerinæringen

Vesterålen regionråd ber nå om et snarlig møte med Nordlandsbenken om situasjonen for fiskerinæringa.

Lofoten

Finanskrise: Fiskekjøperne risikerer å måtte sitte lengre på fisken før de får den ut i markedet.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

- Fiskekjøpere kan gå over ende på grunn av finanskrisa, og derfor er det helt nødvendig med hjelp fra regjeringas tiltakspakke, sier leder for Vesterålen regionråd, Jonni Solsvik.

Han sier situasjonen er meget vanskelig nå ved starten av vinterfisket.

- I verste fall kan en se for seg at fiskekjøperne ikke har tilstrekkelig kreditt for å kjøpe fisk på dette tidspunkt, og sitte på fisken inntil man får den ut i markedet. Og det forstår alle som driver i denne næringen, at det kan bli meget dramatisk, sier Solsvik.

På yttersia av Andøya- i riket til Jonni Solsvik - er vinterens skreifiske allerede i gang. Problemet er bare at finanskrisa ødelegger årets eventyr. Kjøperne ute i Europa svikter og fiskerkjøperne må regne med å sitte inne med store mengder fisk på lager. Det krever en økonomisk ryggrad som de ikke har.

- Fisken må de jo kjøpe nå. Fisken venter ikke på at vi har kreditten klar i Lofoten og Vesterålen. Den drar forbi nå, og det er nå den skal tas opp, sier Solsvik.

Kommunen låner ut penger

Situasjonen er nå så prekær for industrien at formannskapet i Andøy forleden ga en fiskekjøper et ansvarlig lån på to millioner- slik kan han fortestte å ta imot skrei.

På Stortinget er parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet klar over den vanskelige situasjonen i fiskerinæringa. Og noe kommer i regjeringas tiltakspakke, sier hun.

- Det som er helt sikkert er at det vil komme tiltak som retter seg inn mot næringslivet. Det er ikke mulig for meg i dag, noen uker før pakken skal legges fram, å være mer detaljert enn det. Men det vil være tiltak, spesielt på finansieringssiden som retter seg mot næringslivet. Det vil jeg også tro har betydning for fiskerinæringen, sier Solberg.

Og Solberg jobber nå for å få til et møte med Vesterålen regionpåd slik de ba om i går ettermdidag.

- Jeg er postiiv til at vi skal få avviklet et slikt møte.