Tom Cato Karlsen vil bli ny nestleder i Frp

Etter det NRK erfarer stiller sentralstyremedlem og varaordfører i Bodø, Tom Cato Karlsen, som kandidat til å bli ny nestleder i partiet etter Per Sandberg.

Varaordfører i Bodø, Tom Cato Karlsen (Frp)

Varaordfører i Bodø, Tom Cato Karlsen (Frp) vil etter det NRK erfarer stille som kandidat til å bli ny nestleder.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Lørdag starter årsmøtet til Nordland Fremskrittsparti, og etter det NRK erfarer vil Karlsen da fortelle årsmøtedelegatene at han er kandidat til å ta over plassen som nestleder etter Per Sandberg.

Får støtte

Frank Willy Djuvik

Gruppeleder for Frp i Sogn og Fjordane, Frank Willy Djuvik.

Foto: Alf Vidar Snæland

Partikollega, gruppeleder og fylkesleder fra Frp i Sogn og Fjordane, Frank Willy Djuvik, mener dette er gode nyheter.

– Tom Cato er en heit kandidat. Han er en dyktig politiker som er kunnskapsrik og reflektert, og kan samtidig uttale seg på en god og folkelig måte, sier Djuvik til NRK.no.

Han mener det viktig å få en nestleder som er på utsiden av regjerings- og stortingsapparatet.

– Karlsen er en god kandidat til å markedsføre Fremskrittspartiets primærløsninger innenfor en rekke saker. Når vi har store deler av partiledelsen vår i regjering, uttaler de seg gjerne på vegne av flere parti. Derfor trenger vi noen som er på utsiden.

– Fornuftig

Gruppeleder Dagfinn Olsen, Frp

Gruppeleder i Nordland Frp, Dagfinn Olsen.

Foto: Eivind Undrum Jacobsen / NRK

Partiveteran og Frp-profil Per Sandberg går etter eget ønske av som første nestleder på landsmøtet i begynnelsen av mai. Nå summer det i partiet av diskusjoner om hvem som bør bli hans etterfølger.

Gruppeleder i Nordland fylkesting, Dagfinn Olsen, mener også det er fornuftig at noen utenfor regjeringsapparatet blir nestleder.

– Han er en politiker som har markert seg i flere sammenhenger, samtidig som han sitter i sentralstyret. Jeg tror det er fornuftig at det ikke blir noen som sitter i ministerposisjon. Mange av kandidatene som er nevnt er det. Det er viktig å ha en som står utenfor og kan tørre å utfordre og ha meninger, sier Olsen.

Tom Cato Karlsen er på ingen måte en konfliktsky type. Han har tidligere fått kraftige reaksjoner for måten han håndterte romfolkene i Bodø på. Den gang mente enkelte at han var på regelrett menneskejakt.

Han gikk også i strupen på Trond Giske da den daværende ministeren var på besøk i Bodø under sykkelrittet «Arctic Race».

– Vi trenger folk som er klar og direkte i talen, sier Dagfinn Olsen.

Flere kandidater

Flere kandidater er trukket fram som mulige etterfølgere, som justisminister Anders Anundsen og de to statssekretærene Bård Hoksrud og Per-Willy Amundsen.

Bård Hoksrud og Anders Anundsen er ansett som favoritter til vervet som ny nestleder, men foreløpig har ingen av dem bekreftet at de stiller til valg.

Det er på landsmøtet i mai Per Sandbergs etterfølger som første nestleder skal pekes ut.