– Det provoserer meg kraftig at vi skal importere voldsmenn fra utlandet

Frps Tom Cato Karlsen provoserer på Facebook, men det bryr han seg lite om. – De som føler seg støtt over at jeg bemerker at utenlandske menn kommer hit og slår ned kvinner, de får bare føle seg støtt, sier han.

Tom Cato Karlsen - facebook-bråk

Tom Cato Karlsen er overrasket over at utsagnet har skapt så voldsomme reaksjoner, og han er heller ikke bekymret for at enkelte føler seg støtt.

Foto: NRK

Mandag skrev avisen Nordlys om en 20 år gamle jente som ble forsøkt befølt og til slutt slått ned av en mørkhudet mann på åpen gate i Tromsø.

Den artikkelen leste Tom Cato Karlsen og han ble umiddelbart provosert.

Karlsen, som er sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet og varaordfører i Bodø, la ut følgende melding på sin Facebook-side:

«Nok en hyggelig kar fra det store utland».

– Blir veldig provosert

Det tok ikke lang tid før de første reaksjonene dukket opp i kommentarfeltet.

– Karlsen selv sier ikke så mye, men han kaster ut slike brannfakler for å få reaksjoner fra sine meningsfeller. Det er en billig måte å fremme sin politiske ideer på, sier Wanja Sæter.

Hun er en av dem som har deltatt i diskusjonen på Facebook. Sæter mener Karlsen bør uttale seg mer gjennomtenkt som politiker og tillitsvalgt, og at det er ikke første gangen varaordføreren kommer med slike uttalelser.

– Han er ganske smart i sin måte å formidle politikk på. Men jeg kjenner jeg blir veldig provosert av det han sier. Han setter jo mennesker i båser. Selv om han ikke sier så mye selv, så gjør jo hans Facebook-venner det for ham. Da blir det til at det ikke blir hans egne uttalelser, mener hun.

– Ikke generaliserende

Karlsen selv er overrasket over at utsagnet har skapt så voldsomme reaksjoner, og han er heller ikke bekymret for at enkelte føler seg støtt.

– Jeg er ikke så bekymret for det. De som føler seg støtt over at utenlandske menn kommer hit og slår ned kvinner, de får bare føle seg støtt.

– Enkelte mener det du skriver kan virke generaliserende?

– Det er på ingen måte generaliserende. Jeg henvender meg bare til dem som synes det er greit at menn fra utlandet kommer hit og oppfører seg slik mot norske eller andre kvinnfolk.

– Trenger ikke flere voldsutøvere

Karlsen er på ingen måte en konfliktsky type. Han har tidligere fått kraftige reaksjoner for måten han håndterte romfolkene i Bodø på. Den gang mente enkelte at han var på regelrett menneskejakt.

Han gikk også i strupen på Trond Giske da den daværende ministeren var på besøk i Bodø under sykkelrittet «Arctic Race».

Karlsen sier til NRK.no at han lever godt med at det blir reaksjoner nok en gang.

– I går var det FNs dag mot vold mot kvinner, og da provoserer det meg at vi skal importere menn som oppfører seg på denne måten, sier han.

– Vi har nok av etnisk norske menn som utøver vold og vi trenger ikke flere.

– På linje med partiet

Varaordføreren understreker at han ikke har noe problem med utenlandske menn som følger norske lover.

– Så du er på linje med ditt eget parti i denne saken?

– Helt klart, jeg representerer et parti som mener vi har fått mer enn nok med den innvandringen vi har hatt til nå.

– Norske menn som gjør disse tingene må vi løse nasjonalt, men vi trenger ikke enda flere menn fra andre land som oppfører seg på denne måten, konkluderer han.