Hopp til innhold

Utrykningspolitiet håvet inn 60.000 på én time: – Uvanlig

I løpet av en times tid ble tolv bilførere 5.000 kroner fattigere og tre prikker rikere. – Bra at de blir stoppet, sier Trygg Trafikk.

Bjarte Nessa, politibetjent i Utrykningspolitiet, kontroll av mobilbruk i bil

Tolv bilførere fikk forenklet forelegg etter å ha benyttet mobiltelefonen under kjøring i sentrum av Bodø. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er ganske uvanlig i et byområde i en så kort tidsperiode.

Det sier Kjetil Kaalaas, operasjonsleder i Nordland politidistrikt.

Onsdag kveld hadde Utrykningspolitiet kontroll i Sjøgata i Bodø. Gata som går gjennom sentrum av Bodø, viste seg å være et innbringende sted for patruljen. Her klarte ikke bilførerne å la mobilen ligge.

Tolv forenklede forelegg, inkludert en anmeldelse, var status etter gjennomført kontroll. Anmeldelsen kom som følge av at en person nektet å vedta forelegget.

Laster Twitter-innhold

Farlig

– Først og fremst at det er bra at de blir stoppet. Det å bruke mobiltelefon når man kjører bil er ikke lurt, det sier Kari Vassbotn, regionleder i Trygg Trafikk Nordland, og forsetter:

– Man tenker kanskje at det går bare bra når man kjører rolig. Men når man er i byen og det er masse folk og det begynner å bli mørkt, er det mye man skal ha kontroll på. Da må man ikke bruke mobil, det er rett og slett farlig, sier hun.

Kari Vassbotn, regionleder Trygg trafikk

Kari Vassbotn er regionleder i Trygg Trafikk. Hun håper og tror at norske bilister blir flinkere til ikke å bruke mobilen.

Foto: Trygg Trafikk

Dessverre er ikke sjåførene i Bodø alene om å gi blaffen, selv om én av tre dødsulykker i trafikken skyldes uoppmerksomhet knyttet til mobilbruk.

Nesten 8.000 personer har blitt bøtelagt for mobilbruk første halvår i 2021, en økning på seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Det til tross for at satsene for mobilbruk i bil har øke fra 1.700 kroner og to prikker i fjor, til 5000 kroner og tre prikker fra første januar i år.

– Det at man må øke gebyrene når folk velger å ikke rette seg etter loven er helt naturlig, sier Vassbotn.

Alvorlig

Men har dette noe å si for hvordan folk håndterer mobil i bil?

– Jeg kan tenke meg selv at om jeg skulle fått 5.000 kroner i forenklet forelegg ville det ha betydd ganske mye. Og det å få tre prikker i tillegg er ganske alvorlig. For det skal ikke mange forseelser til før førerkortet ryker. Har man da nettopp fylt 18 år og er i prøveperioden, dobles antall prikker. Det er en alvorlig sak, sier Kaalaas.

Innsatsleder Kjetil Kaalaas i leteaksjon på Fauske

Kjetil Kaalaas er operasjonsleder i Nordland politidistrikt. Han ser alvorlig på mobilbruken.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Tror du man kommer til å kunne bli kvitt mobilbruk?

– Vi håper på det. Folk må forstå at når man bruker mobil under kjøring så er det utrolig farlig. Farlig for deg selv og farlig for andre som man omgås i trafikken, sier Kaalaas, og får støtte fra Vassbotn:

– Vi blir flinkere og flinkere på alt annet i trafikken. Vi er flinke til å bruke bilbelte og vi blir flinkere til å holde fartsgrensene. Da tenker jeg at dette skal vi også bli flink på.