Hopp til innhold

Flere blir tatt for mobilbruk bak rattet selv om boten nesten er tredobla

Nesten 8000 personer har blitt bøtelagt for mobilbruk i 2021. Unge er verstingene.

Skriver tekstmelding under bilkjøring

TEKSTING: Fremdeles blir mange tatt for å tekste eller snakke i mobilen mens de kjører bil. Selv om de nå får 3300 mer i bot enn før.

Foto: Aud Darrud / NRK

Mange gir blaffen, selv om 1 av 3 dødsulykker i trafikken skyldes uoppmerksomhet knyttet til mobilbruk. Det viser tall fra Statens vegvesen.

7953 har fått bot for mobilbruk i bil til nå i 2021. Det er en økning på 6 prosent fra samme periode i fjor.

Ifølge Utrykningspolitiet (UP) er det ikke bare mobilbruk i bilen et problem. De tar også folk i å sitte med PC eller nettbrett mens de sitter bak rattet.

– Det er de som sitter med den i passasjersetet eller i midtkonsollen. Og noen tilfeller der tungbilsjåfører sitter med den i dashbordet og taster, sier Kai Voldengen, UP-leder i Øst.

Kai Voldengen, fungerende distriktsleder, UP-distrikt 1

FORKASTELIG: UP leder i Øst, Kai Voldengen synes mobilbruk bak rattet er forkastelig.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Høyere bøter

Trygg trafikk har sammen med andre jobbet for å få høyere bøtesatser. Det ble de fra nyttår.

Nå får du 5000 kroner i bot og hele tre prikker på førerkortet dersom du blir tatt på fersken. I fjor var boten på 1700 kroner og to prikker.

For nye sjåfører, som har lappen på prøvetid, blir straffen hele seks prikker i førerkortet for å bruke mobilen i bil.

– Sånne signaler er viktig å sende. Nå koster det mye. Selv om du står på rødt har du ikke lov til å se på mobilen din, sier Marianne Solbraa, regionleder i Trygg Trafikk, Innlandet.

Marianne Solbraa, regionleder i Trygg trafikk, Innlandet.

VIKTIG MED HØYERE BOT: Marianne Solbraa, regionleder i Trygg Trafikk, Innlandet, mener det er viktig å sende signaler om god mobilbruk i bil.

Foto: Helena Heimer Rognstad

Kai Voldengen i UP er forbausa over at de fremdeles tar så mange for dette. Ikke bare fordi straffen er høyere, men fordi de fleste biler har tryggere løsninger nå.

– Med de løsningene som er nå i de fleste biler med hvor du kan koble opp telefonen, så bør jo det være veldig greit. Når det gjelder det med å tekste, snakke eller søke, så er det helt forkastelig å gjøre det mens du kjører bil, sier Voldengen.

Øker blant unge

UP forteller at de tar folk i alle aldersgrupper og i alle kjønn. Men det er aller flest i aldersgruppa 18–24. Og flest menn.

– Vi er forbausa over at så mange velger å ta så mye elektronisk utstyr i bruk når de kjører bil. En liten uoppmerksomhet kan fort få fatale følger, sier Kai Voldengen.

Henrik Pettersen Sunde jobber i trafikksikkerhetsorganisasjon Ung i trafikken. Han reagerer på tallene.

– Det er skremmende. Vi frykter at de ikke har de holdningene som skal til. De tenker kanskje at det går fint å bruke mobilen bak rattet, for det skjer jo ikke en ulykke med meg. Det er bekymringsverdig, sier Pettersen Sunde.