NRK Meny
Normal

Venstre tilbudt varaordførervervet fra både Ap og Høyre

Etter 100 år med arbeiderpartistyre i Narvik kan det gå mot fire år der Høyre får svinge ordførerklubba i malmbyen. Om det blir slik, avgjør partiet Venstre.

Bystyret i Narvik

RØDT ELLER BLÅTT? Både Høyres Tore Nysæter og Arbeiderpartiets Roger Bergersen ønsker å lede bystyremøtene i Narvik de neste fire årene. Her fra et tidligere bystyremøte.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Tor Arne Solvoll, leder Nordland Venstre

Tor Arne Solvoll(V).

Foto: Anita Borkamo

Venstre er svært attraktiv for begge fløyene i Narvik. Partiet er på vippen og kan avgjøre hvem som får makten i Narvik. De er allerede uformelt tilbudt varaordførervervet hos både Arbeiderpartiet og Høyre.

– I dag skinner sola på Venstre, sier Tor Arne Solvoll, førstekandidat for Narvik Venstre.

Skoler, eldreomsorg og brannvakt

Venstre gikk fram med 1,6 prosent til 3,9 i Narvik, og får dermed to representanter inn i bystyret.

Valgkampen til Venstre har handlet om skoler, eldreomsorg og døgnkontinuerlig brannvakt på brannstasjonen. Nå skal de jobbe for å få gjennomslag for sine hjertesaker.

– Alvoret tynger oss, og vi går nå inn i uformelle samtaler for å se hvor de forskjellige står. Så kan vi se hvordan vi kan komme nærmere hverandre, før vi går i reelle forhandlinger, sier Solvoll.

Drakamp mellom høyre og venstre

Det er duket for en skikkelig drakamp om makten i Narvik. Arbeiderpartiet får 35,4 prosent og er som vanlig byens største parti.

Men Høyre er i kraftig medvind. Partiet får 24,1 prosent av stemmene og fosser frem med 12,9 prosentpoeng fra sist kommunevalg.

Fremskrittspartiet mister derimot fire representanter i bystyret. FrP hadde ved forrige kommunevalg 31,1 prosent, men er nå nede i 21,1.

Dermed er det nesten dødt løp mellom den sosialistiske og den borgerlige leiren.

Ap på NRK Nordlands valgvake

Arbeiderpartiet på NRK Nordlands valgvake.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Mange vil ha Bergersen

Roger Bergersen

Aps ordførerkandidat i Narvik, Roger Bergersen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Nåværende ordfører, Karen Margrethe Kuvaas, tar ikke gjenvalg, og toppkandidaten til Arbeiderpariet er tidligere Fremover-redaktør Roger Bergersen.

– Per i dag så viser det seg at Roger Bergersen fra Arbeiderpartiet har 40 prosent av velgerne bak seg i ordførerspørsmålet, og vi vil jobbe for at Bergersen blir ordfører , sier gruppeleder i Arbeiderpartiet i Narvik, Rune Edvardsen.

Edvardsen bekrefter at Arbeiderpartiet er villig til å komme Venstre i møte, og at varaordførervervet til Venstre er et scenario.

– Lykke til!

Tore Nysæter

Høyres ordførerkandidat i Narvik, Tore Nysæter.

Foto: Privat

Høyres ordførerkandidat ønsker Arbeiderpartiet lykke til hvis de går den veien.

– Det bystyremøtet gleder jeg meg til, når de skal legge budsjett sammen med Rødt, som har sagt de skal være et kvast opposisjonsparti, og med SV og Venstre. Lykke til, sier Tore Nysæter(H).

Høyre er klar på at de ønsker ordførervervet. De gjør nå sonderinger med de andre partiene for å se hvor langt de står fra hverandre.

– Høyre gjør ikke det her for enhver pris. Men vi kommer til å gi det vi kan gi, og velgerne her gitt et så klart signal at alle må gi og ta, sier Nysæter.

Og jokeren kan Venstre sitte på.

- Det er de som rett og slett gir Venstre muligheten tilå være med og påvirke, sier Solvoll.