Odd Eriksen beholder makta

Med ett mandats overvekt får Ap, SV, KrF og Rødt flertall på fylkestinget. Dermed blir fylkesrådsleder Odd Eriksen sittende på toppen i Nordland.

Odd Eriksen (Ap)

FORTSETTER I TOPPJOBBEN: Odd Eriksen er klar for fire nye år som fylkesrådsleder i Nordland.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Kampen om makta på fylkestinget i Nordland er over. Arbeiderpartiet fortsetter samarbeidet med KrF og Sv, og får støtte fra de to representantene fra Rødt til å danne en fylkesregjering.

Ap vinneren

Odd Eriksen (Ap) fortsetter som fylkesrådsleder og Arbeiderpartiet får også fylkesråd for utdanning og samferdsel. SV får fylkesråd for kultur og miljø mens KrF får fortsatt næringsråd for næring.

Arbeiderpartiet får fylkesordføreren mens KrF får varaordføreren. Ap og SV får hver sin komiteleder, mens Rødt får en komite-nestleder.

– Vi har lagt grunnlag for trygg styring av Nordland fylke de neste fire årene, sier forhandlingsleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet.

De fire partiene Venstre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre har forsøkt å danne et borgerlig alternativ, uten å lykkes. Med 26 mot 27 borgerlige mandater på fylkestinget er Høyres drøm om lederposisjon på fylket lagt i grus.

Historisk samarbeid

Samarbeidet mellom Ap, SV, KrF og Rødt er historisk, og det satt langt inne å sluke denne kamelen.

– Men basert på to års erfaring, ble dette et naturlig valg. Vi så ingen politiske grunner til å hoppe av, sier Egil Hitland, forhandlingsleder og fylkesleder for KrF.

Fortsatt gjenstår det å se om sosialistene i Rødts uttalelser om at politikk er viktigere enn posisjoner holder stikk. Rødt er nemlig ikke inne i fylkesrådet, men støtter det Ap-styrte fylkesrådet.

Forhandlingsleder Linn Stemland i Rødt var fornøyd på pressekonferansen i Bodø i dag.

– Denne avtalen stanser den videre høyredreiningen av politikken. Vi vil nå få innvirkning på viktige politiske saker som skolestruktur og demokratiske prosesser, sier hun.

Samtidig gjør Rødt det klart at partiet ikke støtte den nye fylkesregjeringen for enhver pris.

– Dersom vi ikke lykkes, trekker vi oss, sier Stemland.

Det tror ikke fylkesrådsleder Odd Eriksen kommer til å skje.

– Jeg kan ikke se at vi kommer til å få så krevende politiske saker at samarbeidet står i fare. Og kommer de likevel opp, skal vi løse dem. Dette handler om å fordele ressurser og gi ungdom i Nordland et best mulig utgangspunkt, sier Eriksen.

Forhandlet til det siste

Helt til nyheten ble kjent fredag formiddag, satt fylkesstyret KrF i forhandlinger med de øvrige partiene i det nye fylkesrådet.

Det var ingen enkeltsak som ble tungen på vektskåla for KrFs valg om å fortsatte samarbeidet med Ap.

– Nei, det var en helhetsvurdering. Sakene våre har stått i fokus, sier forhandlingsleder Egil Hitland til NRK.no.

Nettopp omfavnelsen av Rødt er det den borgerlige er mest overrasket over.

Høyre overrasket og skuffet

– KrF har valgt Rødt som sitt støtteparti. Jeg ønsker dem lykke til, sier gruppeleder Oddleif Olavsen i Høyre.

Han lurer på hva KrFs velgere mener om det.

– Jeg hadde ikke sett for meg at KrF skulle støtte seg på partiet Rødt. Det rimer ikke med noen av verdiene Rødt står for. Det rimer heller ikke på KrFs politikk.

Han vil ikke spekulere i hvilke konsekvenser dette for for KrF.

– Men jeg lurer jo på hva grasrota tenker, sier han.

Nå forbereder han seg på fire år med konstruktiv opposisjonspolitikk.

– Vi skal fortsette å legge stein på stein. Jeg konstaterer at Venstre har oppdaget disse steinene og er fornøyd med å være endel av opposisjonen. Det er tydeligvis ikke alle som har fått med seg at den borgerlige vinden blåser, sier Olavsen.

Klart til neste fylkesting

Nå skal det nye fylkesrådet starte forhandlingen om hvem som skal bekle posisjonene og den politiske plattformen. Alt skal være klart til neste fylkesting 10.-13. oktober i Bodø.