NRK Meny
Normal

Torghatten Nord: – Særdeles sørgelig at vi ikke klarer å levere

Nye tekniske problemer på fergene skaper en flaskehals på E6 gjennom Nordland. Torsdag morgen var to av tre ute av drift på sambandet Bognes-Lødingen.

Fergekø på fergeleiet i Lødingen

Køen på fergekaia i Lødingen ble lang da to av tre ferger på sambandet i dag var ute av drift. Nå er to av tre ferger i drift, og køen har blitt mindre.

Foto: Bjørn Moen

Administrerende direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord

Administrerende direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord

– Det er veldig beklagelig, og vi synes det er særdeles sørgelig at vi ikke klarer å levere den tjenesten vi er satt til å gjøre, sier direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord.

Fergerederiet har også tidligere i sommer hatt store problemer med de nye gassfergene på det sterkt trafikkerte sambandet på E6. Frem til klokka 10.30 var både A-fergen og C-fergen ute av drift med tekniske problemer.

Førte til lange køer

Klokken 10.30 kunne Torghatten Nord informere om at A-ruten var gjenopptatt. C-ruten er fortsatt ute av drift. Men med bare én ferge i drift på morgenen, dannet det seg en lang kø av reisende på fergeleiet.

– Det har vært mye kø i dag og helt stappfullt på fergeleiet. Det er selvfølgelig vanskelig for de reisende at fergeavgangene er så ustabile, sier Bjørn Moen.

Som daglig leder på Esso-stasjonen i Lødingen tjener han selv penger på de ventende i fergekøen, men frykter likevel for konsekvensene av at reisende ikke kan stole på avgangene.

– Jeg er redd de vil velge andre veier på grunn av lang ventetid og uforutsigbarheten. Noen tar det med godt humør, men andre er forbannet for at det har skjedd så mange ganger, sier Moen.

Torkild Torkildsen i Torghatten Nord forklarer at det ikke er snakk om noe havari på fergene.

– På den ene av gassfergene må vi gjøre noen justeringer på et gir. Det handler om elektronikk. Med bare en båt blir det kø, men så lenge vi har to i drift så skal vi klare å ta unna trafikken, sier Torkildsen.

Barnesykdommer

To av de tre fergene som går på fergesambandet er nye gassferger fra Polen, knapt to år gamle. Torghatten Nord har hatt store problemer med å holde fergene i kontinuerlig drift. I slutten av juni var begge gassfergene på verksted med tekniske problemer. Dette tærer både på økonomien og samvittigheten til rederiet.

– Dette er slett ikke bra. Gassfergene er inne i sitt andre år, og barnesykdommene burde vært et tilbakelagt stadium. Men det dukker opp nye feil hele tiden, sa driftssjef i Torghatten Nord Bendix Klykken til NRK i juni.

Torghatten Nord har nå fullt fokus på å få fergene tilbake i trafikk. Torghatten Nord tapte flere titalls millioner kroner på problemene med de nye gassfergene, etter at de ble satt inn i trafikk i fjor. Kostnadene som skyldes fergekrøll så langt i år beløper seg til flere hundre tusen kroner.

Laster Twitter-innhold