NRK Meny
Normal

Stor økning i ulovlig garnfiske: ​– Kan ikke fortsette som nå

Omfattende garntjuvfiske gjør at lakseelver må stenge. Til nå i år er det blitt beslaglagt 40 prosent flere garn enn på samme tid i fjor.

Ulovlig garn i Nordland

Dette synet møtte kontrollørene fra Statens Naturoppsyn i Lofoten. Ingen av garnene var merket, tross at det er pliktig.

Foto: Statens Naturoppsyn

Til nå i år har Statens Naturoppsyn beslaglagt i overkant av 100 ulovlige garn som er satt ut i sjøen.

Det tilsvarer over 3000 meter med garn, og er en ganske markant økning sammenlignet med samme periode i fjor. Verst står det til i Nordland, Troms og Hordaland.

Arnstein Johnsen

Seksjonssjef Arnstein Johnsen i Statens naturoppsyn fortviler over at folk setter ulovlige garn i sjøen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– I verste fall risikerer vi at hele årganger, som skal til en elv som er sårbar, blir tatt ut. Dette kan ikke fortsatte sånn som det er nå i enkelte regioner. Folk bør tenke seg litt om, sier Arnstein Johnsen til NRK.

Han er seksjonssjef for Tilsyn kyst i Statens naturoppsyn og gjør jevnlig inndragninger av ulovlige garn langs kysten.

Selve hovedinnsiget av laks skjer på denne tiden av året, og utviklingen av garntjuvfiske bekymrer.

– Det er et tildels stort antall ulovlig garn som blir inndratt. Samtidig er det forholdsvis store mørketall, påpeker han.

Må stenge elver

I Norge er det forbudt å fiske etter villaks, sjøørret eller sjørøye med garn. Ifølge Johnsen i SNO er antall anmeldelsen for brudd på lakseloven økende.

– Villaksen er en verdifull art som vi alle ønsker å ta vare på, men det irreggulerte fisket ødelegger ganske mye, forklarer Geir Håkon Olsen i Statens Naturoppsyn i Nordland.

Nylig var de ute på en innbringende tokt i Lofoten. 14 ulovlige garn ble beslaglagt i Nappstraumen i Vestvågøy, et område kjent for mye fisk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Geir Håkon Olsen i Statens Naturoppsyn

Geir Håkon Olsen i Statens Naturoppsyn etter en innbringende tokt i Lofoten. På landsbasis er det blitt beslaglagt 40 prosent flere ulovlige garn i år enn på samme tid i fjor.

Foto: Statens Naturoppsyn

– På det meste er det opp mot ti laks i garnet når vi beslaglegger det. Ingen av garnene er merket, så de som setter dem ut vet hva de holder på med.

Over halvparten av de rundt 100 lakseelvene i Nordland er for tiden stengt for laksefiske, blant annet som følge av den ulovlige virksomheten, opplyser Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland

– Det kommer for lite laks tilbake til disse elvene med tanke på å opprettholde en god gytebestand. Årsaken er selvsagt sammensatt, men ulovlig fiske er helt klart en del av forklaringen, sier seksjonsleder Tore Vatne til NRK.

– Hører skrekkhistorier

John Davy Oddekalv i Vestvågøy Jeger og Fiskerforbund peker på gamle tradisjoner som henger igjen.

John Davy Oddekalv

Vestvågøy Jeger og Fiskerforbunds John Davy Oddekalv tror gamle tradisjoner er noe av forklaringen.

Foto: privat

– Fra gammelt av hadde mange rett til fiske med både garn og not, og føler at de fremdeles burde ha rett til det. Samtidig er sjansen for å bli tatt liten.

Han hevder ulovlig garnfiske er et utbredt problem i Lofoten.

– Det er flere som fisker for salg, får hundretalls laks og har fryserne fulle. Mange er irriterte, sånn sett er det bra at myndighetene følger med.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.