Hopp til innhold

Staten kjøper flyruter fra neste år: – Dette er vår trikk, tog og buss

Stokmarknes lufthavn får endelig FOT-rute i neste års statsbudsjett. Vil gi billigere flybilletter og flere avganger, forsikrer Frp-politiker.

Widerøe på letten fra Stokmarknes lufthavn.
Foto: Jan-Helge Andersen

Tirsdag kveld kom nyheten om at regjeringen og Frp har blitt enige om neste års statsbudsjett.

En av de nye endringene er at staten fra neste år skal kjøpe ruter fra Stokmarknes lufthavn Skagen. Lufthavna i Vesterålen skal inn i den såkalte FOT-ruteordninga. Dermed skal det lyses ut på anbud slik staten gjør på en rekke andre flyruter i Norge.

– Dette vil gi en helt annen forutsigbarhet i koronasituasjonen vi står i nå, sier stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (Frp) til NRK.

Frp-politikeren sier man med dette kan forvente seg billigere flybilletter og flere avganger.

– For Vesterålen er dette en kjempeviktig avgjørelse, sier han.

Kjell-Børge Freiberg i Fremskrittspartiet (Frp)

Stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (Frp).

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Freiberg er selv tidligere ordfører i Hadsel, kommunen flyplassen ligger i, og sitter nå i Justiskomiteen på Stortinget.

Få avganger og dyre billetter til Vesterålen har lenge skapt fortvilelse blant dem som er avhengige av å fly.

Nyheten om at staten nå går inn for å kjøpe FOT-ruter fra Stokmarknes også fremover var nok derfor på høyde med andre budsjettnyheter som avgiftskutt på alkohol, tobakk og sukker, sett med vesterålske øyne.

– For oss er dette trikken, bussen og toget, og når ikke det går så har dette store konsekvenser for innbyggere og næringsliv som har behov for å fly både inn og ut av regionen, sier Freiberg.

– Et korona-tiltak

– Jeg synes det er bra det de har fått på plass så langt, men dette er jo bare ei midlertidig ordning, sier Wilfred Nordlund (Sp) til NRK.

Wilfred Nordlund

Sp-representant Wilfred Nordlund er selv fra Vesterålen.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

Nordlund sitter på Stortinget for Senterpartiet og mener dette ikke nødvendigvis er noen sikring for at tilbudet blir permanent.

– Dette er et korona-tiltak, som for så vidt er prisverdig, men ikke garanter at man får dette inn på ei varig ordning, sier han til NRK.