Hopp til innhold

Siv Jensen erkjente nederlag om kvoteflyktninger

Frp og regjeringen la fram avtale om neste års statsbudsjett. Siv Jensen innrømmer nederlag om kvoteflyktninger, men kan feire avgiftskutt.

Budsjettenighet mellom Frp og regjeringen

Enighet mellom Frp og regjeringen. Frp-leder Siv Jensen sier at de har fått gjennomslag for å kutte avgiftene med 7 milliarder kroner neste år sammenlignet med regjeringens forslag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Frps leder Siv Jensen mener dette ikke er tiden å kaste landet ut i en regjeringskrise.

Store avgiftslettelser

– I en normalsituasjon er det ikke sikkert vi ville ha godtatt denne avtalen. Det var vel åtte stykker som stemte imot, men det var to tredjedeler som stemte for, sa Jensen under pressemøtet.

Norge legger opp til å ta imot 3.500 kvoteflyktninger i 2021. Frps utgangspunkt før forhandlingene var null.

– Samlet sett har vi fått gjennomslag for 18 milliarder kroner. Mye fokus på grensehandelsavgifter, de reduseres med nesten 3,7 milliarder kroner, sier hun.

Dette fjerner avgift på sjokolade og sukker, halverer avgift på brus og alkoholfrie drikkevarer, kutter avgiften på snus med 25 prosent. reduserer avgifter på øl og vin med 775 mill.

Frps leder håper dette skal sikre flere arbeidsplasser i Norge, og redusere svenskehandelen når grensene åpner.

Frp styrker nettolønnsordningen med 600 mill. ekstra til ordningen. Sikrer norske sjøfolk på norske skip. Og denne avtalen sikrer pensjonistene mer penger.

Siv Jensen på vei ut av budsjettforhandlinger torsdag.

Siv Jensen har deltatt i møter i ettermiddag. Frps landsstyremøte har sittet i digitale møter for å bli enige med regjeringspartiene.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Mer til pensjonistene

– Nå har vi fått gjennomslag for nesten 2 mrd. ekstra til pensjonistene. Det sikrer pensjonister, etter år med magre oppgjør, mer penger neste år, sier Jensen.

Avtalen sikrer 1,6 mrd mer til samferdsel og 2 mrd. til å redusere bompengegjelden. Asfalt for 500 mill ekstra for bedre veistandard og flere sysselsatte. Gjennomslag for start av bygging av skipstunnell på Stad.

KrFs leder Kjell Ingold Ropstad er glad for at budsjettet sikrer kapasiteten i helsevesenet.

– Jeg er glad for at det er en solid satsing på eldre i budsjettet. Jeg vil spesielt trekke fram at vi øker pensjonen til enslige minstepensjonister. De siste årene har KrF sikret ei økning på 12.000, nå økes de ytterligere med 5000, fremholdt han.

– For Venstre er det gledelig at vi gjennom forhandlingene har sikret dyrepoliti i alle landets politidistrikt, Stad skipstunnell og 3000 kvoteflyktninger neste år, sier Guri Melby, leder i Venstre.

Venstre og KrF er fornøyde med resultatet

Melby sier at partiet er godt fornøyd med denne enigheten mellom FrP og regjeringen om statsbudsjettet.

– Det har vært konstruktive forhandlinger. Resultatet viser at vi evner å finne sammen for å sikre de grepene som trengs for å ruste Norge for framtida, og ta landet ut av den krisen vi nå står i, sier hun.

Hun legger til:

– Med denne budsjettavtalen fortsetter vi å satse på skole og kunnskap, å kutte utslippene våre og hjelpe næringslivet gjennom koronapandemien, sier Guri Melby.

KrF mener dette er et budsjett som også satser på verdens fattigste.

– Dette styrker at de som har mistet jobben sin skal tilbake i arbeidslivet, sier KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad.

– Regningen sendes til barn og barnebarn

Arbeiderpartiets Eigil Knutsen mener budsjettet svikter de permitterte og bedriftene

– Etter ukesvis med krangling ender dette skilsmisseoppgjøret med at regjeringen og Frp blir enige om billigere alkohol og snus mot ikke kutt i kvoteflyktninger og bistand. Disse forhandlingene har ikke handlet om hva vi kan gjøre for dem som er sagt opp og permitterte, eller bedriftene som sliter og er på radene av konkurs.

Eigil Knutsen

Eigil Knutsen (Ap) mener dette budsjettet svikter de permitterte og bedriftene.

Foto: Arbeiderpartiet

– Dette har vært en omkamp mellom Frp og regjeringen på saker Frp tapte når de satt i regjering. Regningen sender regjeringen til våre barn og barnebarn med å bruke oljefondet, sier Eigil Knutsen (Ap) som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Oljepengebruken øker med vel 13 milliarder kroner, over 9 av disse milliardene kom fra denne siste runden i budsjettforhandlingene.

– Gjør ikke nok for de jobbløse

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski mener det er trist å se at regjeringspartiene og Frp ikke gjør nok for å få oss ut av den økonomiske krisen.

– Det er trist å se at mens vi står opp i en økonomisk krise, flere næringer roper desperat om hjelp og titusener står i fare for å miste jobbene, så har ikke regjeringspartiene og Frp prioritert å gjøre livet lettere for dem som går julen i møte uten å vite om de har en jobb, sier Kaski i en kommentar.

Rødt mener det er en mager trøst med litt billigere øl og vin.

– Dette er et svik mot alle de som nå hadde trengt at regjeringa og Frp stilte opp for dem, sier Rødt-nestleder Marie Sneve om budsjettforliket.

– Når nesten 200.000 er arbeidsledige, mens regjeringa faser ut ordningene som sikrer folk inntekt og svekker det organiserte arbeidslivet, er det en mager trøst med litt billigere øl og billigere vin på polet, sier Marie Sneve.

– Glad og stolt over resultatet

Statsminister Erna Solberg (H) sier at forhandlingene har vært tøffe.

– Jeg er glad og stolt over at vi står her med det åttende budsjettet med fire partier som har vært med å prege norsk politikk de siste åtte årene. Det har vært tøft med budsjettforhandlinger.

– Det er mye i budsjettet som både enkeltpartier både i regjeringen og i Frp ikke nødvendigvis er enige i.

Statsminister Erna Solberg med gratulasjonshilsen

Erna Solberg sier dette budsjettet i sum er et budsjett de fire partiene er enige om.

Foto: Statsministerens kontor

– Alle skal ha gjennomslag og synlig se at politikken deres er med. Budsjettet gir trygghet og forutsigbarhet for bedrifter og folk, sier statsministeren.

Forhandlingene endte godt på overtid

9. november begynte forhandlingene om Norges budsjett neste år. De sto lenge i stampe. Frp-leder Siv Jensen meldte på søndag om fremskritt i forhandlingene.

Innstillingen i Stortingets finanskomite ble avgitt uten flertall på fredag, og forhandlingene ble altså ferdig på overtid. Finansdebatten på Stortinget går førstkommende torsdag.

I år er det viktig for Erna Solberg og regjeringen hennes å ha med seg Siv Jensen og Fremskrittspartiet på laget. Nå har de forhanlet frem flertall for sitt budsjett på Stortinget.

Tidlig enige om krisepakke

Tross enigheten om en krisepakke til næringslivet i midten av november, har forhandlingene mellom regjeringspartiene KrF, Høyre og Venstre, og stortingspartiet Frp, gått sakte.

Frp og regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er allerede enige om en krisepakke på 22,1 milliarder kroner til koronarammede bedrifter og kommuner.

AKTUELT NÅ