NRK Meny
Normal

Stiller med 1100 frivillige for å trygge påsken

Frivillige organisasjoner er klare for storinnrykk på påskefjellet. – Alle skal være trygge i påsken, sier Røde Kors.

Snøskredøvelse Røde Kors Oppdal

TRAVELT: Påsken er den mest travle tiden for hjelpekorpsene. I fjor behandlet Røde Kors over 400 skadde iløpet av høytiden. Illustrasjonsfoto.

Foto: Ida Kristine Holm / NRK

Frivillige over hele landet flytter i disse dager ut i fjellheimen. Flere redningstjenester har høynet beredskapen for å gjøre påsken din trygg.

Ole Gladsø, leder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps

– Det er viktig for oss at vi er tilstede for å skape trygghet der folk ferdes, og derfor øker vi beredskapen, sier Ole Gladsø, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi tror det vil være stor utfart til fjellet i år, men vi håper at det vil være få hendelser. Det er viktig for oss at vi er tilstede for å skape trygghet der folk ferdes, og derfor øker vi beredskapen, sier Ole Gladsø, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps.

Påsken er den mest travle tiden for hjelpekorpsene. I fjor behandlet Røde Kors over 400 skadde iløpet av høytiden. Elisabeth Bergquist, leder for hjelpekorpset i Bodø, står klar dersom noen trenger hjelp.

– Vi er klare for det som måtte komme, men det har vært forholdsvis rolig hittil. Vi forventer at det vil ta seg opp når vi nærmer oss helligdagene, sier hun til NRK.

– Folk tar større sjanser

Over 1100 Røde Kors- frivillige står klare over hele landet for å bistå påsketuristene. Gladsø anbefaler folk å dra ut på tur, men oppfordrer påsketuristene om å ta sine forhåndsregler.

– Vi opplever at folk tar større sjanser i fjellet ved å drive med ekstremsport og dra på toppturer. Generelt oppfører folk seg bra, men man bør være trent på å fyre opp bål, lese kart og kompass og kunne andre praktiske ting.

Helge Vasseng

ER BEREDT: Norske redningshunder er klare til å rykke ut dersom noe skulle skje i påsken.

Foto: Privat

Norske Redningshunder skjerper også sin beredskap i forbindelse med påsken. De ber folk være oppmerksomme på snøskred.

– Folk bør være varsomme i bratte hellinger, der det er store skavler og når det er økte temperatursvingninger med mye snø og vind som kommer på kort tid, sier beredskapsansvarlig i Norske Redningshunder i Norde Nordland, Tore Nikolaisen.

Økt snøskredfare

Det er moderat snøskredfare i landet nå, ifølge nettstedet varsom.no, men i morgen vil dette endre seg noen steder i Nordland. Snøskredfaren i Salten øker fra «moderat» onsdag til «betydelig» skjærtorsdag, og går da fra faregrad 2 til faregrad 3, i en skala fra 1 til 5.

Årsaken til dette er at det er meldt om både vind og snø som vil føre til pålagring av fersk fokksnø i leheng.