Hopp til innhold

Underbemannet sykehjem

På sykehjemmene som er rammet av kommunestreiken tar det på personalet å være underbemannet. En tredjedel av sykepleierne i Bodø kommune er ute i streik

Stua på Vollen sykehjem i Bodø

MANGE ELDRE OG FÅ PLEIERE: PÅ Vollen sykehjem har sykepleierne streiket i åtte dager. Det merkes på dem som er igjen og skal ta seg av de eldre sykehjemsbeboerne.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Det daglige livet på sykehjemmet går omtrent som normalt. På Vollen sykehjem i Bodø er seks sykepleiere og en ergoterapeut i streik.

Video Streikende arbeidere ved sykehjemmene i Bodø er slitne.

Tunge tak med doble vakter

Bare tre sykepleiere er igjen på jobb. Det merkes for alle ansatte:

– Det er tungt , men det går greit foreløpig. I går gikk jeg dobbeltvakt fordi vi ikke fikk tak i folk. Og det kjennes jo, sier hjelpepleier Trine Lise Hansen ved Vollen sykehjem.

Hjelpepleier Trine Lise Hansen har mye å gjøre på jobb

MANGE OPPGAVER: Pleierne som er igjen på jobb har mye å gjøre. Noen arbeidsoppgaver må overlates til neste vakt, som har det like travelt.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Må skyve på oppgavene

Også for sykepleierne som er igjen på jobb merkes trykket. Selv om det gis dispensasjon for noen av de streikende, er arbeidspresset større enn normalt:

– Det som skjer er jo at vi må overlate en del av arbeidsoppgavene til neste vakt. Og de har det jo også travelt, sier sykepleier Vivi-Ann Johannessen ved Vollen sykehjem.

Ikke dårlig samvittighet

Aina Berntzen, hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Bodø

Aina Berntzen, hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Bodø

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Streikelederen for sykepleierne i Bodø kommune må hele tiden vurdere dispensasjonssøknader for de 110 sykepleierne hun har i streik. Hun forstår at de som er igjen på jobb må gjøre et tyngre arbeid under streiken:

– Dessverre, det blir tyngre for dem som er igjen på jobb. Og det er synd. Men slik er det i en arbeidskonflikt, sier hovedtilltisvalgt for sykepleierne i Bodø, Aina Berntzen.

Hun sier de gir dispensasjoner for sykepleierne der det trenges. Og hun har ikke dårlig samvittighet overfor de som er igjen på jobb:

– Egentlig ikke. For den kampen vi tar er så viktig. og vi er nødt til å ta den nå.

Kommunen for dispensasjoner

Personalsjef Liss Eberg studerer bemanningsplanen

Personalsjef Liss Eberg i Bodø studerer bemanninga under streiken.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

I Bodø kommune følger de nøye med at bemanninga ikke blir så lav at det er fare for liv og helse ved sykehjemmene og i hjemmesykepleien.

– Vi har fått noen dispensasjoner i dag, blant annet for en avdelingsleder ved Stadiontunet sykehjem. Dermed ser det bedre ut der. Men på Volden sykehjem begynner de å bli slitne åtte dager etter at de første gikk ut i streik, sier personal-og organisasjonssjef i Bodø, Liss Eberg.

Heller ikke i dag har kommunen sendt noen bekymringsmedlinger til Helsetilsynet.

– Men vi overvåker situasjonen nøye, og har to møter per dag der vi vurderer bemanningssituasjonen, sier Eberg.

Hjelpepleier Trine Lise Hansen

Hjelpepleier Trine Lise Hansen.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK
Har forståelse for streiken

Det er de samme oppgavene som må gjøres om det er streik eller ikke. Hjelpepleieren vår her på Vollen sykehjem har fått en travlere hverdag. Men til tross for dette støtter hun streiken:

– Det er vi som blir sittende igjen som har det verst. men jeg har forståelse for streiken, ja, sier hjelpepleier Trine Lise Hansen.