– Ber om at streiken blir avblåst

De eldre på sykehjem merker det når 115 sykepleiere streiker i Bodø kommune.

Video Streiken rammer sykehjem

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Magna Edvardsen på Stadiontunet sykehjem i Bodø har ikke dusjet på 14 dager.

Magna Edvardsen er sterkt pleietrengende. På rommet hennes står dusjen ubrukt.

For på Stadiontunet sykehjem i Bodø er omtrent alle sykepleierne ute i streik. Hun syns det er svært ubehagelig å ikke få dusje:

– Det er jo det at man ikke får dusje. Jeg føler meg jo litt klam. Det er 14 dager siden jeg dusja, forteller 78 år gamle Magna Edvardsen.

Og hun legger til at hun selv er i en spesiell situasjon:

– Så den hjelpa jeg må ha går det ikke an å kutte ut. Men det daglige med å skifte på sengene er kutta ut, og det føles ikke noe godt.

(Saken fortsetter under bildet)

Magna Edvardsen på Stadiontunet sykehjem

MÅ HA HJELP: – Den hjelpa jeg må ha går det ikke an å kutte ut, mener Magna Edvardsen.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Blir liggende utover dagen

Det er sykehjemmene som er hardest rammet av streiken blant sykepleierne. Beboere blir liggende i senga hele dagen og enkelte får ikke medisiner til rett tid. I dag var hun den eneste sykepleieren som hadde dispensasjon til å være på jobb. Det skulle vært 13 til å hjelpe de nesten 60 beboerne. Men slik der er i dag skal det ikke være fare for liv og helse:

– Sånn som der i dag så bli det redusert på dusj og trening. Noen blir liggende lengre på morran. Det blir senere frokost og dermed nært opp til middagen, sier lederen for sykehjemmet, Gina Walin Fiventun.

Men er det forsvarlig slik dere driver nå?

– Ja, vi har fått innvilga noen søknader om dispesajon, enten for hele vakter eller for deler av dem. Slik vi driver nå så driver vi innefor det laveste kvalitetsnivået, sier Walin Fiveltun.

(Saken fortsetter under bildet)

Gina Walin Fiveltun sammen med den eneste sykepleieren på jobb

ENESTE SYKEPLEIER: Leder på Stadiontunet sykehjem, Gina Walin Fiveltun (til høyre) sammen med den eneste sykepleieren som var på jobb onsdag formiddag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Sykehjemmene rammes mest

Sist fredag oppstod en kritisk situasjon på grunn av streiken da flere beboere fikk akutt forverring av sin sykdom. Og personal-og organisasjonssjefen i Bodø kommune, Liss Eberg mener det er sykehjemmene og hjemmetjenesten som nå rammes mest av streiken:

Personalsjef Liss Eberg studerer bemanningsplanen

OVERVÅKER BEMANNINGSSITUASJONEN: Personal-og organisasjonssjef i Bodø kommune, Liss Eberg.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Vi har 115 sykepleiere ute i streik, og vi er avhengig av å ha 3/4 av disse på jobb for å ha forsvarlig drift, sier Liss Eberg.

Streiker over hele fylket

Kommune-streiken ble altså kraftig trappet opp i Nordland i dag. Nærmere 2000 ansatte er nå i streik i fylket. I formiddag gikk de Unio-organiserte i tog gjennom Bodø sentrum for å markere sine krav om likelønn.

Streiken som nå lammer flere kommuner er trolig tidenes største her i nord , og den skaper store problemer både for kommuner, skoler og sykehjem.

Verst ved Stadiontunet

Og det er Stadiontunet sykehjem i Bodø som sliter aller mest. Her er 13 av 14 sykepleiere tatt ut i streik:

– Vi er avhengig av dispensasjoner, og det gjøres en stor jobb for å få kabalen til å gå opp. De eldre må få medisiner og mat og andre spesielle behov må også dekkes, sier personal-og organisasjonssjef, Liss Eberg.

Ingen bekymringsmeldinger

Så langt har ikke Helsetilsynet mottatt noen bekymringsmedlinger for liv og helse fra Nordland. Men Eberg sier de ikke vil nøle med å ha kontakt:

Magna Edvardsen

Magna Edvarden: - Blås av streiken nå!

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Folk kan være helt trygge på at så lenge vi ikke går til fylkeslegen så er driften forsvarlig.

Ber partene få slutt på streiken

Magna Edvardsen på Stadiontunet sykehjem liker dårlig at sykepleierne ikke er på jobb. Hun har ei klar oppfording til partene i streiken:

– Jeg synes de burde blåse av denne streiken så snart som mulig!