Hopp til innhold

- Vi kan streike lenge

Flere av de ansatte i ved Stadiontunet sykehjem tror på en langvarig streik. Men de frykter at staten nok en gang skal gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Ansatte ved Bodø rehabiliteringssenter holder streikevakt.

STREIKEVAKT: Ansatte ved Bodø rehabiliteringssenter har streiket en uke.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Liv Sundset er ergoterapeut ved Bodø rehabiliteringssenter. Hun har vært i streik en uke og sier viljen til å streike drives av de dårlige lønnsforholdene i hennes yrke.

– Jeg tror den er ganske bra fordi vi er lei av at vi sakker akterut, særlig vi i kvinnedominerte yrker. Og det er det vi streiker for.Jeg er ansatt ved Bodø kommunes rehabiliteringssenter og alle ergo- og fysioterapeuter både på senteret og avdelingen er tatt ut i streik, men ved Stadiontunet og hjemmetjenesten er det fortsatt virksomhet.

Liv Sundset, ergoterapeut

ØNSKER MER PENGER: Ergoterapeut Liv Sundset er lei av at hennes arbeidsgruppe stadig sakker akterut rent økonomisk.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

Liv og helse er ikke tema

Sundset mener de har klart å sørge for at liv og helse ikke er i fare og tror på en langvarig streik.

– Nei, vi frykter ikke at liv kan gå tapt som følge av denne streiken. Jeg er usikker på hvor lenge, men jeg tro vi kan holde det gående en stund, fordi det blir vurdert fortløpende i forhold til liv og helse. I tillegg er det søkt om de dispensajoner som er nødvendig, sier Liv Sundset.

Viktige krav

John Gundersen arbeider som sykepleier ved Stadiontunet sykehjem. Han tror kravene som er satt fram er veldig viktige for hans arbeidsgruppe.

– Streikeviljen er stor fordi vi har hengt lenge etter i lønnsvekst. I tillegg er det kravet om likelønn som er veldig viktig for oss. Det er kanskje viktigere enn lønn i denne runden. Hvor lenge er det mulig for dere å være i streik.Jeg tror vi kan være i streik lenge. Så lenge alt blir tatt vare på og vi passer på at det ikke går ut over noen, da kan vi streike lenge, sier han.

Opp til kommunen

John Gundersen, sykepleier

Sykepleier John Gundersen ved Stadiontunet sykehjem frykter staten nok en gang skal gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Foto: Per Willy Larsen / NRK

– Hvilke garantier kan dere gi for at dette ikke går ut over liv og helse?

– Jeg arbeider som sykepleier, og slik det er gjort her hos oss så har sykehjemsledelsen søkt om dispensasjoner slik at de har folk på til å ta vare på liv og helse. Men det er jo opp til kommunen hvor lenge de har råd til å holde det gående.Jeg håper på at dette kan løse seg på en ordentlig måte og jeg vil gjerne tilbake i jobb, men vi streiker så lenge det er nødvendig.

– Frykter dere tvungen lønnsnemnd?

– Det vil være synd om det skulle komme, men det er dessverre et faktum at i vår bransje blir det veldig ofte tvungen lønnsnemnd fordi man er redd for liv og helse. derfor prøver vi nå så godt vi kan å ta vare på det nå slik at vi har muligheten til å holde ut til vi får en ordentlig løsning på denne konflikten, i stedet for at det skal bli en halveis løsning igjen, sier John Gundersen.