Hopp til innhold

Slapp løs i nedlagt gruvesamfunn med spraybokser og malingsspann

Da sju internasjonale kunstnere kom til det nedlagte gruvesamfunnet Sulitjelma med spraybokser og malingsspann fikk de frie tøyler. – Resultatet vil bli en snakkis i kunstverdenen, tror dokumentarfotograf.

Internasjonale kunstnere har laget stor kunst i Sulitjelma. Hele prosjektet vekker begeistring i det tidligere gruvesamfunnet. I morgen, lørdag er det offisiell åpning av UP NORTH festival.

Den danske fotografen Henrik Haven har fulgt kunstnerne i ni dager, og mener nivået er høyt. Her fotografer han den 20 meter høye veggmaleriet til den spanske kunstnere Deih.

I over en uke har kunstnerne malt og utsmykket betongbyggene som har stått tomme siden gruvedriften ble lagt ned i 1991. For 100 år siden var Sulitjelma gruber i nordlandskommunen Fauske Norges nest største bedrift etter Borregaard i Sarpsborg.

I dag ser området ut som en spøkelsesby – på terskelen til et av Norges og Sveriges største naturområder.

– Naturen her tar pusten fra en. Først syntes jeg at bygningene var et fremmedelement som ikke passer inn. Men etter noen dager så jeg det vakre i estetikken. De grå betongveggene er ulimate lærret for mitt kunstneriske uttrykk, som er å fortelle historier, sier den spanske samtidskuntneren Deih.

Leder Up North-festivalen i Sulitjelma Trond Solstad

Trond Solstad, som sammen med den Bodø-baserte street art-kunstneren Stein, åpner festivalen Up North lørdag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Sammen med sine spanske kolleger Borondo og Sabek, M-City fra Polen, DotDotDot, Stein, StayOne fra Norge sørger han for et vidt spekter av uttrykk og stiler på de ruvende byggverkene.

Aller mest overveldet er Deih over den gode responsen fra de 400 innbyggerne.

– Glade mennesker er det viktigste for meg. Jeg skal reise tilbake til Spania. Disse menneskene skal leve med disse veggene.

Kunstnerne har fått høre gruvehistorien og latt seg inspirere, forteller en av initiativtakerne bak kunstprosjektet.

– Du ser tydelig små biter med gruvehistorie i kunstverkene. Den nye kunsten allerede har allerede skapt nysgjerrighet. I dag kom noen Oslo-folk i taxi fra Fauske for å fotografere veggene, sier Trond Solstad.

Anleggsmaskin med sebrastriper

Urbane kunstverk i Sulitjelma, Deih møter Toril Hegge Karlsen

FARGER FENGER: Toril Hegge Karlsen forteller kunstnere Deih at hun kan beundre junstverket hans fra stuevinduet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Hver dag den siste uka har Toril Hegge Karlsen syklet rundt i Sulis fore å følge fargeleggingen av Sulis.

– Dette pirrer barnet i meg til å gå på oppdagelsesferd.

Litt lenger bort står maskineier Per Gunnar Skotåm og beundrer anleggsmaskinen sin – som har fått oransje dekk og sebrastriper.

Anleggsmaskiner må ikke være gule. Maskinen min kan gå rett inn på steppene i afrikansk nasjonalpark og blande seg med sebraene der.

– Unik opplevelse

Per Gunnar Skotåm

Per Gunnar Skotåm føler seg beæret over at kunstnerne ville dekorere en av maskinene hans. – Hele industriområdet har fått et enormt løft. Kunstverkene kommer til å bli en attraksjon og en berikelse for stedet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Den spanske samtidskunstneren Borondo har utsmykket bygninger i Las Vegas, Atlanta, Istanbul, London og Paris.

– Dette er noe helt anerledes. Vi har full kunstnerisk frihet til å bringe liv inn på dette forlatte stedet, sier han.

Med på det kunstneriske lasset er den danske fotografen Henrik Haven, som jobber med å dokumentere prosjektet. Den ferdige fotoreportasjen skal sendes ut til verdens ledende kunstmagasiner og blogger.

– Jeg har aldri opplevd noe liknende. Hver dag har folk stilt opp med vafler, pizzasnurrer og varm kaffe til kunstnerne. Står et tre i veien kommer de løpende med motorsag.

En av dem som har holdt vafferjernet varmt de siste dagene er Sølvi Andersen. Den gamle rustne brua rett utenfor stuevinduet hennes har fått et flunkende nytt og fargerikt utseende, signert den norske kunstneren StayOne.

– Disse menneskene har forandret livene våre. Jeg skal ikke påstå at jeg skjønner med på all denne kunsten, men jeg blir vedlig rørt av den, sier hun.

Sola skinner på et festivalpyntet knuseri i Sulitjelma
Foto: Sverre Pettersen