Hopp til innhold

– Det er fryktelig å utøve dødelig makt, men det er jobben min

Jagerpilot og skvadronsjef Bjørn Mannsverk var med på å slippe 600 bomber over Libya. Se video.

Video Slapp 600 bomber over Libya

Se intervju med skvadronssjef Bjørn Mannsverk og Jonas Gahr-Støre.

– Jeg vet hva jeg har vært med på i Libya. Det er fryktelig å utøve dødelig makt, men det er jobben min. Jeg står for det jeg har gjort og kan leve godt med det, sier skvadronsjef Bjørn Mannsverk ved 332-skvadronen i Bodø til NRK.no.

I ettermiddag fikk han en personlig takk fra Jonas Gahr Støre, som møtte ledelsen for flygerne og flere av flygerne som deltok i den NATO-ledede aksjonen over Libya.

Likevel understreker Mannsverk at han ikke hadde noe ønske om å dra ut å utøve denne volden.

Bjørn Mannsverk og Jonas Gahr Støre i Bodø

TAKK FOR INNSATSEN: I ettermiddag fikk Bjørn Mannsverk en personlig takk fra Jonas Gahr Støre.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Jeg har hatt mange tanker og refleksjoner rundt legitimiteten rundt oppdraget. På det personlige plan tenkte jeg mye på hva disse toktene gikk ut på, og hvilke følger de ville få for meg. Jeg hadde ikke hatt lyst å slippe bomber. Min rolle som person er å kunne leve med det, sier Mannsverk.

På den profesjonelle sida var det litt mindre komplisert.

– Det var tilfredsstillende å se at vi kunne levere det vi var bedt om å levere. Vi har gjort veldig mye riktig, og reddet mange liv. Derfor føler jeg at det vi har gjort er riktig og viktig. Jeg har ikke gått på tvers av mine egne begrensninger, sier han.

At forsvarsanalytikere har karakterisert operasjonen i Libya som mislykket, vil han ikke være med på.

Bjørn Harald Mannsverk, skvadronssjef i Bodø

600 BOMBER: Jagerpilot Bjørn Mannsverk fløy flere tokt over Libya. I bakgrunnen utenriksminister Jonas Gahr Støre, som var i Bodø for å hedre den norske styrken.

Foto: Håvard Karlsen

– Jeg føler vi har levert i forhold til oppdraget. Vi var raskt på plass og begynte å fly over Libya og var med på å berge svært mange sivile liv. Og nettopp det lå i mandatet til FN. Sett opp mot det, mener jeg oppdraget har vært en suksess, sier Mannsverk.

Berømmet «treffsikker» innsats

Tre uker etter at de norske flyene vendte hjem, var det ifølge Støre på sin plass å gi ros til mannskapene.

– Jeg er grundig imponert over måten de har gjennomført oppdraget på. Mine kolleger i utlandet framhever det norske bidraget som effektivt, pålitelig og veldig treffsikkert. Norge har spilt en viktig rolle i å beskytte sivile i Libya mot det overgrepet det militære regimet til Gaddafi var i ferd med å begå, sier Jonas Gahr Støre til NRK.no.

Opprørsbevegelsen hevder den nå har kontroll over 90 prosent av Libya. Samtidig fortsetter jakten på Gaddafi.

– Det libyske folk har reist seg mot Gaddafi og ser nå ut til å velte ham. Vi har også bidratt til å hindre det som kunne blitt et stort overgrep. Det fortjener disse styrkene takk for, sier Støre til NRK.no.

Oberstløytnant Bård Solheim, som var sjef for de norske styrkene framhevet også suksessen.

– Vi har hele tiden sagt at det kan ta tid. Men det vi har holdt på har gått kontinuerlig framover.

Kom hjem i august

Bård Solheim

Oberstløytnant Bård Reidar Solheim var sjef for de norske styrkene, som returnerte fra kreta i august. I dag fikk han møte utenriksministeren.

Foto: Håvard Karlsen

Siden starten av august har han vært hjemme i Bodø igjen, og må følge situasjonen i Libya på nyhetene, slik som alle andre.

– Det er litt rart. Det er et stort sprang fra down town Miserati til Reitan, sier Solheim med et smil.

Tilbake til Libya?

Støre er usikker på om og når det bli aktuelt å dra tilbake til Libya for å delta i det fredsbevarende arbeidet.

– Nå skal vi ta ting i riktig rekkefølge. Først skal vi avslutte oppdraget vi er inne i. Så er det viktig at det libyske folk finner en måte å organisere en overgangsfase mot et demokrati. Det er deres behov som er viktigst nå. FN må komme inn i gjenoppbyggingen. Men Norge skal bidra, sier Støre.

Jonas Gahr Støre i Bodø

Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte også Bodø hovedflystasjon i dag. Der roste han de norske styrkene for innsatsen under aksjonen i Libya.

Foto: Håvard Karlsen

Når det gjelder norsk nærvær på bakken ser ikke Støre dette som nært forestående.

– Vi bidro veldig raskt sist. Disse flyene var oppsiktsvekkende raskt på vingene. Og det var avgjørende for at det grusomme ikke skjedde der nede. Først skal vi evaluere det. Så får vi se om det kommer andre henvendelser i framtiden, sier han.

Irak er worst case-scenario

Ifølge Støre er worst case-scenarioet i Libya at vi får en reprise på det som skjedde i Irak.

– Men det er ikke sikkert vi får en oppløsning og disintegrering av Libya. Vi har sett at autoritære militære ledere som setter seg mot sitt folk og bruker vold, ender med å falle. Det skjedde i Tunisia og Egypt, og det skjer nå i Libya.

Han tror at regimet i Syria ser på det som skjer i Libya med stor uro.

– De som nå har drept mellom 1000 og 2000 av sitt eget folk, kan neppe se trygt på framtiden.

Mener Støre tar en «Bush»

F-16 på Kreta

Seks norske jagerfly har deltatt i den norske styrken. Her fra Souda Bay-basen på Kreta.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

Men om Støre og den militære ledelsen i Bodø var enig om suksessen rundt den norske innsatsen, er partiet Rødt av en annen mening. De mener at Norge risikerer å bidra til at Libya blir et nytt Irak. Leder i Rødt, Turid Thomassen mener utenriksminister Jonas Gahr Støre tråkker i fotsporene til George W. Bush.

– Gahr Støres forsøk på å sikre historieskrivingen om Nato-aksjonen i Libya gjennom å slå fast at demokratiet nå er sikret, og ved å støtte et overgangsråd som ikke representerer alle de deltakende partene i konflikten, kan være med på å nøre opp under fortsatt borgerkrig, mener Rødt-lederen.