Hopp til innhold

Onsdag: Følg situasjonen i Libya

Det meldes om intense kamper mellom opprørere og lojalister ved flyplassen i Tripoli onsdag kveld.

Flyplassen i Tripoli

Opprørere holder vakt ved flyplassen i Tripoli. Seint onsdag kveld kommer det meldinger om intense kamper i området.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

  • Overgangsrådet tilbyr amnesti til dem som fanger eller dreper Gaddafi.
  • Jubel i gatene i Tripoli etter at Gaddafis hovedkvarter ble stormet.
  • Muammar Gaddafi lover å kjempe videre.
  • Alt om situasjonen i Libya

23.52: En av de kidnappede italienske journalistene har ringt sin arbeidsgiver og fortalt at de har det etter forholdene bra, melder CNN.

22.53: Intense kamper pågår ved flyplassen i Tripoli onsdag kveld. Det spekuleres på om regimelojale styrker forsøker å rydde vei slik at Muammar Gaddafi selv kan komme seg unna, ifølge CNN.

22.47: En Reuters-reporter melder om skuddsalver ved Corinthia Hotel i Tripoli sentrum. Dette er det samme hotellet som en gruppe journalister flyttet til tidligere i ettermiddag. Opprørere skal ha gått fra rom til rom i hotellet for å lete etter Gaddafis sønn Saadi.

22.35: Et fly står i brann på Tarmac-flyplassen i Tripoli, skriver CNN-reporter Arwa Damon på Twitter. Han forteller at han hører og kjenner trykket fra eksplosjoner og artilleri i hovedstaden.

22.03: Britenes visestatsminister Nick Clegg sier at Lockerbie-bomberen Abdelbaset al-Megrahi nå må settes i fengsel igjen, skriver Telegraph.

21.30: Muammar al-Gaddafis sønn Saadi Gaddafi tilbyr seg å fremforhandle en fredsavtale for å unngå ytterligere blodbad i Tripoli.

20.57: Gaddafi-regimets utenriksminister Abdelati Obeidi sier i et intervju med britiske medier at borgerkrigen i Libya praktisk talt er over.
– Hvis jeg var ansvarlig, ville jeg gitt dem ordre om å legge ned våpnene, sier Obeidi med referanse til soldatene som fortsatt er lojale overfor Muammar Gaddafi.

20.28: Nestkommanderende i Libyas etterretningstjenester har gått over til opprørernes side i kampen mot Muammar Gaddafi, ifølge Al Arabiya.

20.17: Det italienske nyhetsbyrået Ansa melder at fire italienske journalister er kidnappet i Libya. Journalistenes sjåfør skal ha blitt drept av kidnapperne. Gaddafi-lojale styrker mistenkes å stå bak.

19.02: En libysk opprørsleder sier jobben fortsatt ikke er fullført. Det er fortsatt Gaddafi-lojale styrker som gjør motstand flere steder i hovedstaden.

18.59: Det arrangeres en internasjonal konferanse om situasjonen i Libya i Paris neste torsdag.

18.45: NRK.nos Kristian Aanensen kom i dag til Tripoli.
– Vi hører skudd flere steder og det pågår fortsatt kamper i byen. Det er også snikskyttere i området, forteller Aanensen.

18.42: Frankrikes president Nicolas Sarkozy møter lederen for Libyas overgangsstyre.

17.59: Pentagon sier at Libyas lager av kjemiske våpen er sikret, men at tusenvis av skulderopererte rekylfrie kanoner ikke er gjort rede for.

17.52: USA vil komme med et forslag til en FN-resolusjon om å frigi 1,5 milliarder dollar av fryste libyske midler som skal øremerkes humanitær hjelp. Sikkerhetsrådet skal møtes seinere onsdag for å diskutere resolusjonsforslaget.

17.26: Pentagon sier de fortsatt tror Gaddafi oppholder seg i Libya.

17.17: Manglende beskyttelse og manglende respekt for helsepersonell gjør det svært vanskelig for Røde Kors å nå ut med medisinsk hjelp i Tripoli, opplyser organisasjonen til NTB.

17.07: Muamma al-Gaddafis datter ber libyere om å stå sammen mot Nato og utenlandsk innblanding, melder den Gaddafi-lojale tv-kanalen Al Orouba.

17.03: Opprørsmyndighetene i Libya har bedt oljearbeidere ved anleggene i Ras Lanuf og Brega om å gjenoppta arbeidet, melder Reuters.

16.54: Ifølge Reuters er alle journalistene som har vært holdt innesperret på Rixos hotell i Tripoli sluppet ut.

16.30: Opprørssoldater feirer det de mener er en seier over Gaddafi på den grønne plass i Tripoli. De skyter med tungskyts og håndvåpen i lufta. Det er mest soldater som er ute og feirer. Sivilbefolkningen holder seg for det meste innendørs fordi det fortsatt er kamper og urolig i flere bydeler, rapporterer NRKs reporter Sigurd Falkenberg Mikkelsen fra Tripoli.

16.12: Libyas ambassade i Manila på Filippinene har heist opprørernes flagg over ambassadebygningen.

16.11: Opprørerne mistenker at lojalistenes angrep på flyplassen i Tripoli er en del av Gaddafis fluktplan, sier CNNs reporter Arwa Damon på stedet.

Den libyske ambassaden i Manila

Ansatte ved den libyske ambassaden i Manila dekker over det libyske flagget med opprørernes flagg.

Foto: BULLIT MARQUEZ / Ap

16.05: Libyske opprørsledere er nå i Qatar hvor de skal ha samtaler med europeiske og arabiske utsendinger om finansieringen av gjenoppbyggingen av Libya, melder Al Jazeera.

15:35: En opprørsstyrke på vei til Sirthe, Gaddafis hjemby, er stanset etter hard motstand fra Gaddafi-tilhengere. Det blir spekulert i om Gaddafi eller nære familiemedlemmer kan være i eller rundt Sirthe.

15: 28: Lederen for Overgangsrådet i Libya tilbyr amnesti til den som dreper eller tar til fange Muammar Gaddafi, melder nyhetsbyrået Reuters. Opprørerne tilbyr også en belønning på sju millioner kroner til de som tar Gaddafi, død eller levende.

Disse pengene vil bli utbetalt av en forretningsmann i Benghazi.

15:10: En talsmann for opprørerne sier at de nå kontrollerer 95 prosent av Tripoli, melder Al Jazeera.

14:00: Kampene mellom Gaddafi-lojale styrker og opprørne fortsetter i sentrum av Tripoli.

13:22: En talsmann for de libyske opprørerne sier det er kamper i et område sør for Tripoli der de tror Gaddafi gjemmer seg.

13:20: En talsmann for de libyske opprørerne sier de er sikker på at Muammar Gaddadfi gjemmer seg et eller annet sted i Tripoli-området.

12:55: En fransk diplomatisk kilde sier at Frankrike og flere andre land arbeider med å utarbeide en FN-resolusjon som skal oppheve alle de internasjonale sanksjonene mot Libya.

12:00: Det er skyting med tunge våpen i sentrum av Tripoli. En gruppe journalister blir hindret i å forlate Rixos hotell av væpnede Gaddafi-tilhengere.

11:50: Ahmed Jehnani i Overgangsrådet i Libya sier at de nye makthaverne vil videreføre alle kontrakter med utenlandske oljeselskap i landet.

10:30: En tidlegere FN-inspektør seier at det er uran i et forskingssenter like utenfor Tripoli, og at det er også andre materialer der som kan brukes til å lage en såkalt «skitten bombe».

09:50: Russlands president Medvedev oppfordrer Gaddafi og opprørerne til samtaler. Medvedev sier at Russland vil vurdere å opprette formelle relasjoner til de libyske opprørerne, hvis de greier å forene landet.

09:30: Hele overgangsrådet vil være på plass i Tripoli innen lørdag, skriver BBC.

08:50: Kina ber om en «stabil overgang av makt» i Libya. Kina er nå i dialog med overgangsrådet i landet.

08:30: BBC melder at NATO-fly har bombet mål i Tripoli onsdag morgen.

Dette skjedde i natt:

Nicaragua er villig til å gi Libyas leder Muammar Gaddafi asyl, sier en medarbeider av landets president.

– Hvis noen skulle be om asyl, ville vi gi et positivt svar siden det nicaraguanske folk fikk asyl da folket ble myrdet av Somoza, sier Bayardo Arce, som er president Daniel Ortegas økonomiske rådgiver.

Muammar Gaddafi sier han har trukket seg tilbake fra hovedkvarter Bab al-Azizya.

I en radiosending som ble videresendt på TV i natt, lover han å kjempe til døden eller seire over NATO.

I den samme sendingen truer talsmannen til Gaddafi, Moussa Ibrahim, i en telefonsamtale med å gjøre Libya til vulkaner, lava og ild under føttene på de invaderende fiendene.

Det meldes om harde kamper i om byen Sabha i ørkenen sør i Libya. I byen Sirte har libyske regjeringsstyrker skutt flere scudraketter mot Misrata seint tirsdag kveld.

Opprørsrådet melder at 400 mennesker er drept og 2.000 såret i løpet av den tre dager lange opprørsoffensiven mot Tripoli.

Video a5844bd4-8557-45fe-b681-6e91715ff458.jpg

Gaddafi lover å kjempe til døden. Reporter: Arnt Stefansen.

SISTE NYTT

Siste nytt