Hopp til innhold

Jubler over Gaddafis fall

Natt til onsdag feiret glade libyere at Muammar al-Gaddafis dager som diktator er over. På vei inn til Tripoli møter NRKs team glade opprørere.

Jubel i Tripoli

I Janzour, vest for Tripoli, jublet glade opprørere tirsdag i gatene. Natt til onsdag sa Gaddafi at han fortsatt vil kjempe selv om han er drevet ut av hovedkvarteret i Tripoli.

Foto: ISMAIL ZITOUNI / Reuters

Kristian Aanensen i Libya
Foto: NRK

Folk har feiret i hele natt, men ingen er helt rolig ennå. De tør ikke å slippe seg helt løs så lenge Gaddafi fortsatt ikke er arrestert.

NRKs team er i ørkenen på vei til Tripoli. Onsdag morgen var vi utenfor Nalut, noen timers kjøring unna Tripoli. Det er stille og rolig. Området er helt kontrollert av opprørerne.

Vi har kjørt forbi mange utbombede hus og biler. Det ser ut til at kaserner og militæranlegg er bombet, mens kraftstasjoner er intakte.

Det er ingen veisperringer, opprørere i området hilser på oss når vi kjører forbi.

Alle vaktene er veldig unge.

Kjemper videre

Det er stor bekymring om at det er mye våpen utenfor kontroll. Overgangsrådet ber folk levere inn våpen mot penger for å få kontroll over våpnene som nå flyter blant både opprørere og sivile.

Opprørsledelsen anser seg ikke som ferdige før Muammar al-Gaddafi selv er tatt.

Selv om den hardeste jobben er gjort så er seieren på ingen måte komplett.

Utfordringen til overgangsrådet blir nå å stabilisere situasjonen i landet, begynne gjenoppbyggingen og samle folket.

400 drept

I løpet av de siste tre dagene er over 400 mennesker er drept og 2000 såret i opprørsoffensiven mot Tripoli, ifølge opprørsrådet.

Mustafa Abdul Jalil, som er leder for Det nasjonale overgangsrådet sier til TV-kanalen France-24 at rundt 600 Gaddafi-lojale soldater er tatt til fange, men at kampen ikke er over før Muammar al-Gaddafi er fanget.

Jalil mener at Libyas enerådende leder gjennom over 40 år ikke var modig nok til å bli og kjempe, og tror at han har rømt fra Tripoli.

– Jeg håper han blir tatt i live og stilt for retten så verden får vite om hans forbrytelser, sa Gaddafis tidligere justisminister. Jalil, som er dommer av yrke, trakk seg i protest da regimet tydde til vold for å stanse de voksende protestene i februrar/mars.

Plyndrer hovedkvarteret

I natt fortsatte plyndringen av Gaddafis enorme hovedkvarter Bab al-Azizya i Tripoli.

Jublende og skyteglade opprørere forsynte seg med våpen og knuste symboler på det forhatte regimet.

En opprører fikk hendene i Gaddafis uniformshatt og et halskjede. I tillegg fikk han med seg en gjenstand som ligner på en kost.

– Jeg skal gi hatten til min far som en gave. Han har lidd mye på grunn av Gaddafi-politikken, sier opprøreren.

Video PLYNDRING-230811-WW

Opprøre plyndrer Gaddafis hovedkvarter

Opprørerne møtte lite motstand da de inntok Bab al-Azizya, selv om det var mye skyting både i og rundt hovedkvarteret og andre steder i byen.

En talsmann for opprørerne sa at Gaddafis styrker hadde skutt sju raketter mot boligområder i byen, med panikk blant beboerne som resultat.

Det ble også skutt raketter mot flyplassen, der det til tider var hard kamp mellom opprørere og Gaddafi-tro styrker.

NATO-fly fortsetter bombing

NATO skal ha satt igang nye angrep mot mål i Tripoli.

Lenger sør i landet var det var harde kamper i ørkenbyen Sabha, hvor befolkningen har vært lojale mot Gaddafi. Sabha er en av byene hvor Gaddafi kan tenkes å søke tilflukt.

Gaddafi-lojale styrker har også skutt mot byene Zuara og Ajelat som ligger vest for Tripoli. Og det skal være sent flere scud-raketter mot Misrata, byen hvor det har vært harde slag i månedsvis.

I Sirte, Gaddafis hjemby på middelhavskysten, forhandler lokale stammeledere med opprørerne for å unngå enda et blodig slag.

SISTE NYTT

Siste nytt