NRK Meny
Normal

FAU-leder: Skremmende at de ikke har tatt noen

Foreldrene følger fortsatt barna sine på skolevei etter at en 10-årig jente ble voldtatt ved skolen i Mosjøen for snart to uker siden. – Foreldrene er redde, sier FAU-leder Tove Tiller Bjørnå.

FAU-leder Tove Bjørnå

FORELDRE OG BARN SKREMT: Tove Bjørnå er FAU-leder ved skolen der en elev ble utsatt for overgrep for to uker siden. – Det er mye redsel, sier hun.

Foto: NRK/Privat

Det var den 3. september at ei 10 år gammel jente skal ha blitt voldtatt i et skogholt i Mosjøen, mellom klokken 08 og 09 på morgenen. Politiet mistenker en tenåringsgutt for å stå bak ugjerningen. To andre tenåringer skal ha sett på mens ungdommen forgrep seg på den unge jenta.

To uker etter voldtekten er saken fortsatt under etterforskning – og ingen er pågrepet for ugjerningen.

– Skremmende

Kripos kom denne uka til Mosjøen, og politiet har begynt å gå fra dør-til-dør for å få inn flere tips i saken. I mellomtiden venter foreldre og barn ved skolen i Mosjøen på at saken skal få en avklaring slik at hverdagen kan begynne igjen.

– Det er skremmende så lenge ingen er pågrepet. Vi takler uvissheten så godt vi kan, forteller FAU-leder Tove Bjørnå ved skolen i Mosjøen til NRK.no.

Å se skolebarn langs veien er et sjeldent syn nå om dagen.

– De fleste ungene blir kjørt til og fra skolen. Og dersom noen går, er det flere sammen. Mange har følge med en voksen, sier hun.

Også hennes egne to barn blir kjørt til skolen.

– De er ikke helt fornøyd, de er vant til å gå, sier hun.

Viktig å prate med ungene

Det som har skjedd har gått inn på ungene ved skolen i Mosjøen.

– De spør masse – særlig de største. De minste skjønner ikke så mye, de blir bare passet på.

– Hvor mye forteller man barna?

– Til de minste holder det å forklare at noen har vært veldig slem. Til mitt eldste barn har jeg forklart hva som har skjedd. Jeg synes det er bedre at hun får vite det av meg enn at hun skal få vite det av ungene i skolegården. Ungene prater uansett, sier Bjørnå.

Lite informasjon

Kåre Skognes

GÅR FRA DØR-TIL-DØR: Politiadvokat Kåre Skognes sier de nå starter rundspørring i området.

Foto: Helgeland Politidistrikt

Politiet har vært sparsom med informasjon om voldtekten til foreldrene ved skolen.

– De har holdt kortene tett inntil brystet. Vi vet ikke mer enn det som har stått i media, sier Bjørnå.

– Skaper det unødig angst?

– Jeg tror nok at mange foreldre blir engstelige av å ikke vite. Selv jobber jeg med å ikke overføre min frykt til ungene. Det er ikke lett. På den ene siden skal du be barna dine om å være forsiktige. Samtidlig skal man gjøre det uten å gjøre ungene redde, sier hun.

Roser skolen

Hun roser skolen for hvordan de har håndtert saken.

– De har snakket masse med ungene. Jeg har inntrykk av at de hele tida vært åpen for alle typer spørsmål fra elevene. Og de har forklart dette på en passende måte overfor de ulike aldersgruppene.

Rykteflom

I dagene fremover kommer politiet til å være tilstede i det aktuelle området, for å spørre folk og kartlegge hendelsene morgenen den 3. september. Bjørnå ber folk om å ta kontakt med politiet.

– Det går mange rykter, og jeg hører at ungene navgir både den ene og den andre. Det må være i alles interesse å avlive denne rykteflommen. Politiet bør få kjennskap til disse ryktene. Det er jo ikke verre at vedkommende sjekkes ut av saken dersom det ikke er noe i ryktet, sier Tove Bjørnå.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.