NRK Meny
Normal

Skeptiske til seismikk-rapport

Seismikundersøkelsen som legges fram i dag er løgn og bedrag, sier kystfisker Jonny Johnsen.

Jonny Johansen, Kystfisker

LØGN OG BEDRAG: Seismikundersøkelsen som legges fram i dag er løgn og bedrag, sier kystfisker Jonny Johnsen.

Foto: Ola Helness

Fiskere i Lofoten og Vesterålen er skeptiske til rapporten om seismikk som legges fram i dag. Det er Oljedirektoratet som i dag legger fram rapporten om skremme-effekt på fisk ved seismiske undersøkelser.

– Vi har ingen tillit til hva som enn kommer. Oljedirektoratet har sabotert forskninga fra dag en og Havforskningsinstituttet er under et enormt press, sier Jonny Johnsen som er fisker og styremedlem i Norges Kystfiskarlag til NRK.

Johnsens fiskefartøy M/S Ekenborg var et av fem fiskefartøy som ble leid inn for å prøvefiske da de seismiske undersøkelsene ble gjort i sommer.

Han forteller at seismikkskipet aldri var nærmere en ca. tre nautiske mil unna der han fisket hyse, dermed kunne ikke de oppdage det reelle effekten av seismikkskytingen. Dette fikk ikke fiskerne vite før i etterkant. Han føler at fiskerne har en god sak.

– Dette handler ikke om at vi er imot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Olja har vært en veldignelse for landet. Men i akkurat dette området av Norge er sameksistens mellom fisk og olje en umulighet. Vi har et ansvar for å ta vare på den nordatlantiske torsken som vi har levd av og som har bidratt til å bygge opp landet vårt de siste tusen årene.

Overbevist om skremme-effekt

Også fiskerne som nå deltar i skreifisket utenfor Lofoten og Vesterålen er overbevist om at seismikkskyting skremmer bort fisken.

– I dag var det dårlig på juksa, så vidt jeg forsto. Men på line, på garn og snurrevad er det masse fisk, forteller fisker Harald Bye som i dag leverte dagens fangst på Myre i Vesterålen.

Samme område som fiskefeltene

Skreifisket som nå er i full gang utenfor Lofoten og Vesterålen, pågår i akkurat det samme området som oljeindustrien vil bore etter olje.

De siste tre somrene har det vært gjennomført seismiske undersøkelser for å kartlegge oljeforekomstene her.

Fisker Harald Bye er sikker på at seismikkskytinga skremmer bort fisken.

– Vi vet jo at det har skremmeeffekt, sier Bye.

Ørjan Robertsen

Ørjan Robertsen er direktør i LOVE Petro.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Får svar i dag

Men, om fisken virkelig blir så skremt som fiskerne tror, kan vi få svar på idag. Oljedirektoratet vil i formiddag legge fram en rapport fra havforskningsinstuttet om skremmeeffekten på fisk ved seismiske undersøkelser. Ørjan Robertsen er direktør i lobbyorganisasjonen LOVE Petro.

– Jeg blir jo overrasket dersom den viser at fisken forsvinner, for det gjør den jo ikke, sier Robertsen.

Men, dette er fisker Agnar Reinholdtsen uenig i. I fjor sommer fisket han utenfor Lofoten og Vesterålen samtidig som det pågikk seismiske undersøkelser:

– Ja, vi opplevde jo masse av det at vi fikk ikke den fisken vi fikk før.

Agnar Reinholdtsen

Agnar Reinholdtsen mener seismikk skremmer bort fisken.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Oljebransjen tror på sameksistens

Oljebransjen har tro på at sameksistens mellom fisk og olje, og Ørjan Robertsen i LOVE Petro tror rapporten om skremmeeffekten på fisk kan bidra til å bekrefte dette.

– Nå er de jo ikke bare seismikk som avgjør sameksistens. Det har vært foretatt en betydelig innsamling av seismikk og selskapene har vært ute og bekreftet at fremtidig seismikkinnsamling vil bli veldig begrenset.

Men, dette er ikke nok til å overbevise fisker Harald Bye om at sameksistens mellom olje og fisk er mulig.

– Nei, noen må jo bort da.

– Og du er redd det blir dere?

– Ja , jeg tror jo det. Vi er jo svakest.