Hopp til innhold

Grottedykkerforbundet: – Det er viktig at vi lærer mest mulig av ulykken

I kveld møtes eksperter, dykkere og politiet for å diskutere den hemmelige bergingsaksjonen hvor 17 finske og norske dykkere hentet opp to døde dykkere fra Pluragrotta.

Pluragrotta

Tre av dem som var med i redningsaksjonen, var også med da den fatale ulykken skjedde i februar.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I en hemmelig og omfattende operasjon i mars brøt 17 finske og norske dykkere ferdselsforbudet politiet hadde lagt ned i Pluragrotta og hentet opp sine døde kamerater som lå på mer enn 100 meters dyp.

Politiet ved Pluragrotta

Her forbereder politiet seg på å ta seg inn til Pluragrotta hvor de døde finske dykkerne er hentet opp.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Da hadde allerede politiet i samarbeid med eksperter gjort flere forsøk på å få hentet opp de to omkomne. Senere besluttet politiet at de døde dykkerne ikke skulle berges opp, av hensyn til sikkerheten til de britiske og norske bergingsdykkerne.

I dag samles dykkere, politi og fagfolk i Oslo for å diskutere de to bergingsaksjonene i Pluragrotta i vinter.

– Det er en dramatisk hendelse som det er viktig vi lærer mest mulig av. Vi er der for å høre hva som har skjedd og tanker rundt det som skjedde, komitéleder for sikkerhet Heidemarie Nordahl i Norges Grottedykkerforbund.

Forventer friske diskusjoner

6. februar omkom to finske grottedykkere på 130 meters dyp halvannen kilometer inn i Nord-Europas lengste grottesystem. Tre andre dykkere kom seg ut, og ble sendt til UNN for behandling i trykktank.

Grottedykker Sami Pakkarinen

BERGET OPP KAMERATENE: I fjor høst fant Sami Pakkarinen forbindelsen mellom Steinuglflåget og Pluragrotta litt lenger ned i grottesystemet. 26. mars var han med og hentet opp de døde dykkerne i Pluragrotta.

Morgenen etter den hemmelige operasjonen 27. mars ringte dykkerne politiet og varslet at Jari Mika Tapio Huotarinen (40), og Jari Uusimäki (34) var hentet opp til vannspeilet ved Steinuglflåget.

Den finske dykkeren Sami Pakkarinen, som først oppdaget verdens største sumpgrotte i Rana, kommer til Oslo for å være med på seminaret som nå skal arrangeres. Han var med å planlegge og gjennomføre den ulovlige bergingsaksjonen i mars.

Han skal gjennom video og bilder vise hvordan de gjennomførte bergingsaksjonen, som politiet sa var for farlig, nede i Nord-Europas lengste grottesystem. Sami Pakkarinen kjente de omkomne dykkerne godt, og har tidligere forklart at dykkerteamet regnet med at det skulle bli lettere å tilgivelse enn tillatelse.

– Vi gjorde dette for familien til de omkomne. Vi ønsket at de skulle få sine kjære hjem og få fortsette sine liv, sa Pakkarinen til NRK.no etter bergingsaksjonen.

(artikkelen fortsetter under)

 PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenska

PLURAGROTTA: Den røde ringen viser hvor de omkomne ble fraktet. Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK

– Svært krevende dykking

Det er Trykktanken på Ullevål i samarbeid med Norsk baromedisinsk forening som arrangerer seminaret. Fagansvarlig overlege Lene Cecilie Mathisen ved avdeling for anestesiologi ved Oslo universitetssykehus mener bergingsaksjonen er noe av det råeste som er gjort i Norden.

– Internasjonalt er det svært få personer som klarer å utføre denne type dykk der det dykkes 1000 meter innover i et grottesystem med dyp på over 130 meter. Når det så går galt, og det skal settes i gang en bergingsoperasjon, så sier det seg selv at kompleksiteten i denne blir helt særegen.

På seminaret ønsker man å belyse de to ulike tilnærmingene til det å skulle gjennomføre en bergingsoperasjon av dette kaliberet. Hun forventer friske diskusjoner underveis på seminaret.

– Det var naturlig at det ble satt i gang en offentlige bergingsoperasjon for å få de omkomne ut av grotten. Denne operasjonen ble utført av personell som ikke var styrt av følelser, men heller av et objektivt rasjonelt risikoperspektiv. De måtte forholde seg til gjeldende lover og forskrifter samt vurdere forsvarligheten av operasjonen, sier Mathisen til NRK.no.

Politiet avbrøt bergingsaksjon

 innsatsleder Sturla Storø i Helgeland politidistrikt

Innsatsleder Sturla Storrø fra Helgeland politidistrikt vil fortelle om den offisielle norske aksjonen på seminaret.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Innsatsleder i Helgeland politidistrikt, Sturla Storrø, er én av dem som skal holde foredrag i dag.

– Jeg skal snakke om hvordan vi jobbet under operasjonen, hvordan vi hentet inn ressurser og valgene vi gjorde i forbindelse med det. I tillegg skal jeg fortelle om lokale utfordringer og utfordringene knyttet til en såpass spesiell og vanskelig operasjon, sier Storrø til NRK.

Heidemarie Nordahl i Grottedykkerfobundet ser frem til å høre hvordan begge parter tenkte.

– Forhåpentligvis får vi også kastet lys over hva som var årsaken til ulykken.

Den ene av de to omkomne finske dykkerne er nå løftet ut av Pluragrotta.