Hopp til innhold

Finsk grottedykker: – Hentet opp våre døde kamerater

– Jeg var med å hente opp de døde dykkerne, sier den finske grottedykker Sami Pakkarinen, som først oppdaget verdens største sumpgrotte i Mo i Rana. En av dykkerne er nå hentet opp av grotta.

Den ene av de to omkomne finske dykkerne er nå løftet ut av Pluragrotta.

BERGET OPP KAMERATENE: I fjor høst fant Sami Pakkarinen forbindelsen mellom Steinuglflåget og Pluragrotta litt lenger ned i grottesystemet. Denne uka var han med og hentet opp de døde dykkerne i Pluragrotta.

Jari Mika Tapio Huotarinen

Jari Mika Tapio Huotarinen (40) var en av de to dykkerne som omkom i Pluragrotta.

Foto: Privat
Steinugleflåget. Pluragrotta

Her ved Steinuglflåget i Plurdalen i Rana, skal de to finske dykkerne hentes opp.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
Politiet på plass ved Pluragrotta for å vurdere bergingsaksjon

Politiet og Norsk grorttedykekrforbund er nå på plass ved Pluragrotta for å hente opp de døde dykkerne.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I går brøt 17 personer fra Finland ferdselsforbudet og hentet opp sine døde kamerater som lå på mer enn 100 meters dyp. En av dem var Sami Pakkarinen, som NRK.no møtte i fjor høst etter at han sammen med en russisk grottedykker skrev grottehistorie etter at han fant forbindelsen mellom Steinuglflåget og Pluragrotta litt lenger ned i grottesystemet.

Ikke nok med det, men de to dykkerne tok seg også gjennom den trange åpning som tidligere har vært stengt av ei isblokk.

Munnkurv av politiet

Når NRK.no møter Sami Pakkarinen ved Pluragrotta fredag ettermiddag forteller han at politiet har nektet de finske dykkerkollegene å snakke med media.

Men han bekrefter overfor NRK.no at han var med på å planlegge og gjennomføre den ulovlige bergingsaksjonen som varte fra lørdag og fram til onsdag denne uka.

Torsdag tok dykkerne kontakt med politiet i Mo i Rana og fortalte at Jari Mika Tapio Huotarinen (40), og Jari Uusimäki (34) var hentet opp til vannspeilet ved Steiniglflåget.

– Da jeg snakket med Sami, virket han fornøyd og veldig lettet. De har gjort dette for å hjelpe de etterlatte familiene, sier NRKs reporter på stedet Lars-Petter Kalkenberg.

Bergingsaksjonen i gang

Arbeidet med å hente opp de to døde dykkerne er nå i full gang. Den ene av de to omkomne er nå løftet ut av grotten ved Steinugleflåget.

Arbeidet med å hente ut den andre er planlagt fullført først lørdag. De to omkomne skal etter opphentingen fraktes til Bergen for nærmere undersøkelser. Etter dette vil de to forulykkede dykkerne fraktes hjem til Finland.

Politiet, sju personer fra Norsk grottedykkerforbund samt den britiske dykkereksperten Mark Dougherty deltar i operasjonen ved Steinuglflåget for å hente dykkerne opp i dagen.

– De omkomne vil bli fraktet opp på bårer, og vi har rigget til stiger, sier innsatsleder Sturla Storø i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Den stupbratte steinura fra vannspeilet hvor dykkerne befinner seg og åpningen ved Steinuglflåget er på hundre meter.

– Vi vet fortsatt ikke om vi klarer å få begge de døde dykkerne opp i dag, eller om vi må vente med den siste til i morgen. Vi må unngå å påføre skader på de omkomne, sier innsatsleder Sturla Storø i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

– Dette vi drømmer om

I flere tiår har grotteutforskere og geologer forsøkt å en forbindelsen mellom Pluragrotta lenger ned og Trollkirka, men åpningen herfra har alltid vært blokkert av is. Men i høst lyktes det Sami Pakkarinen å finne forbindelsen.

– Vi har kommet hit i mange år, men åpninga har alltid vært stengt av is. Isblokka som har blokkert inngangen helt til nå er nesten borte, sa Sami Pakkarinen til NRK i fjor.

Også de lokale grottedykkerne i Mo i Rana jublet over det oppsiktsvekkende funnet.

– Fra før var dette den dypeste grotta i Nord-Europa. Nå er forbindelsen funnet, og vi har dokumentert at dette er verdens dypeste sumpgrotte. Det er stort. Det er dette vi grottedykkere drømmer om, sa Tim Patrick Kristiansen i Arctic Circle Cavers til NRK.no i fjor høst.

Se video fra funnet av forbindelsen her:

Rana har i lang tid hatt internasjonal oppmerksomhet på grunn av de mange grottene. De mest ivrige er på ustoppelig jakt etter å finne nye innganger og utganger til lands og til vanns.
 PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenska

PLURAGROTTA: Den røde ringen viser hvor grottedykkerne befinner seg nå. Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK