Hopp til innhold

Politiet sitter igjen med gigantregning etter bergingsaksjon i dødsgrotta

Redningsaksjonen hvor politiet forsøkte å hente opp to omkomne finske dykkere i Pluragrotta kostet 3,5 millioner kroner.

HER ER ÅPNINGEN: Et finsk dykkerteam har brutt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne dykkerne

KOSTBAR AKSJON: Flere personer fra politi, Oslo brannvesen og flere utenlandske dykkereksperter deltok i det omfattende forsøket på å berge opp de to døde finske dykkerne.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Norges grottedykkerforbund vil ikke være med å dele på regninga som politiet på Helgeland nå sitter igjen med.

– Både forbundet og de finske dykkerne tok kontakt med politiet før redningsarbeidet startet og stilte all vår dykkerkompetanse og ressurser til disposisjon i arbeidet med å hente opp de døde dykkerne. Politiet valgte deretter å bruke meget komptente britiske grottedykkere, sammen med bistand fra blant annet frivillige fra det norske tørrgrottemiljøet, sier leder Morten Dyrstad i Norges Grottedykkerforbund til NRK.no.

Stanset bergingsaksjon

Politiet ved Pluragrotta

Her forbereder politiet seg på å ta seg inn til Pluragrotta hvor de døde finske dykkerne er hentet opp.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
Trollkirka grottetur i Plurdalen

Grottesystemet er et yndet utfartsmål for dykkerentusiaster. Her fra Trollkirka.

Foto: Janne Suhonen
Politiet på plass ved Pluragrotta for å vurdere bergingsaksjon

Politiet på plass ved Pluragrotta for å vurdere bergingsaksjon.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK
Dykkere i arbeid for å vurdere bergingsforholdene i Pluragrotta

Dykkere i arbeid for å vurdere bergingsforholdene i Pluragrotta

Foto: Helgeland politidistrikt

Fredag 7. februar omkom to finske grottedykkere på 130 meters dyp halvannen kilometer inn i Nord-Europas lengste grottesystem. Tre andre dykkere kom seg ut, og ble sendt til UNN for behandling i trykktank.

Etter gjentatte forsøk på å få hentet opp de to døde finnene som lå på 112 meters dyp inne i grotta, besluttet politiet at de døde dykkerne ikke skulle hentes opp, av hensyn til sikkerheten til de britiske og norske bergingsdykkerne.

27. mars tar dykkere fra det finske dykkerteamet kontakt med politiet på Helgeland, og forteller at de har trosset dykkerforbudet og hentet opp sine døde kamerater i en privat aksjon.

Selv om politiet avbrøt sin bergingsaksjon kom den samlede regningen på 3, 5 millioner kroner.

– Store samfunnskostnader

– Skjønner du at noen synes det er urimelig at storsamfunnet skal betale når ekstremsportutøvere tøyer strikken?

– Grottedykking er en langsom idrett som utøves over hele verden i stort omfang. Det er svært få alvorlige ulykker og hendelser og nesten aldri dødsfall. Det er derfor urimelig å påstå at dette er folk som tøyer strikken.

Dyrstad vil understreke at Norge har en lang tradisjon for at frivillige og det offentlige jobber sammen når noen har hatt et uhell i naturen, enten det er fiskere som faller på sjøen, eller turister som går seg bort i tåken på fjellet og ramler utfor en fjellskrent.

– Da jobber helsevesen, frivillige og det offentlige sammen uten at noen prøver å fordele skyld eller kostnader eller snakker om hvor vi skal sende regningen. Sånn tror jeg de aller fleste vil at det skal være i framtiden også enten det er fjellturer som går galt, eller for den saks skyld et helt vanlig trafikkuhell med dødelig utgang som vi desverre ser hver eneste dag, sier Morten Dyrstad.

Frp: – Dykkerforbud blir feil

Ingen NRK har snakket med vil gå inn for et forbud mot dykking i Pluragrotta.

– Vi kan legge ned dykkeforbud til krampen tar oss, men det kommer ikke til å bli respektert. Respekten overfor dem som er omkommet og deres familier er sterkere enn et eventuelt forbud, sier Frp-politiker Jan Arild Ellingsen, som sitter i justiskomiteen.

Ellingsen er klar over at dette betyr at flere dykkere kan miste livet sitt i Pluragrotta.

– Jeg tror likevel man skal være veldig forsiktig som politiker å gå inn å bestemme hva som er risikosport og ikke, sier Frp-politikeren til NRK.no.

– Blir hengende – død eller levende

Det eneste stedet et slikt ferdselsforbud finnes i Norge gjelder basehopping i Trollveggen, men politimester Arnstein Nilsen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, sier det er vanskelig å håndheve slike forbud.

– Forbudet i Trollveggen har lite for seg. Til tross for forbudet, hoppes det stadig mer. Og utøverne blir yngre. Ikke bare setter de sitt eget liv i fare, men også andres. Men vi har kommet til en stilltiende avtale med basehopperne om at dersom man utsetter redningsmannskap for risiko, vil vedkommende bli hengende i veggen – død eller levende. Dette er de innforstått med, sier politimesteren.

Redningsaksjoner er ikke bare risikofylte, de koster også flesk.

– Det blir fort store beløp. Det brukes ofte helikopter i disse aksjonene. Slik jeg ser det har det lite for seg å rettsforfølge utøverne. Det vil trolig koste mer enn det smaker.

Politiet i Møre og Romsdal har så langt ikke krevd erstatning etter en redningsaksjon.

– Det blir for arbeidskrevende, både økonomisk og i rettsapparatet.

Tror ikke på forbud

Nilsen er klar på at både ekstremdykkere og basehoppere som utsetter seg selv eller andre for fare har et stort ansvar.

– Hadde jeg fortsatt vært politimester på Helgeland, ville jeg neppe stengt Pluragrotta. Et forbud er lite hensiktsmessig.

Han ville heller satset på å komme i dialog med grottedykkerne og bevisstgjøre dem for at de utsetter seg for.

– Det er viktig å ha en dialog med ekstremsportutøverne, slik at de er klar over at de utsetter seg for fare. Og forstår de det ikke, får de selv ta ansvaret.

Politiet på Helgeland har ikke ønsket å kommentere denne saken. De har heller ikke tatt stilling til om de vil straffeforfølge de finske dykkerne som brøt ferdselsforbudet, og gikk inn i Pluragrotta og hentet de omkomne.

Politimeister Arnstein Nilsen om forbod mot basehopping

Politimester Arnstein Nilsen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, sier det er vanskelig å håndheve forbudet mot basehopping i Trollveggen.