Hopp til innhold

Plura-ulykken har blitt film

Filmskaper Juan Reina skulle lage en dokumentar om et rekordforsøk i dykking i Spania. Så fikk prosjektet en brå vending, da to finske dykkere omkom i Pluragrotta i Rana og en svært farlig redningsaksjon skulle gjennomføres.

Inne i grotta

Filmen skal vises på NRK etter at den har gått på kino. Her fra grotten.

Foto: Jarkko M Virtanen / MonamiAgency2015

Filmskaper Juan Reina har jobbet med dokumentarprosjekter på vegne av store kanaler som National Geographic, YLE og MTV3 i Finland. I hans første helaftens dokumentarfilm, «Diving into the Unknown», følger Reina fire finske grottedykkere og en svært farlig redningsaksjon de skal gjennomføre for å hente opp to døde venner fra et vannfylt grottesystem i Mo i Rana.

Den offisielle redningsaksjonen etter ulykken som vinteren 2014 krevde to finske dykkere livet, ble avblåst fordi operasjonen ble ansett som for risikabel. Men et finsk dykkerteam brøt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne selv.

Juan Reina forteller at han startet prosjektet allerede i 2010, men da med et helt annet utgangspunkt.

Det var Rana Blad som omtalte filmen først.

Ble fascinert av bok om dykking

Juan Reina

Filmskaper Juan Reina.

Foto: Pressefoto

– Jeg ble kontaktet av to grottedykkere som hadde en idé til en dokumentarserie eller film om grottedykking. De hadde akkurat blitt ferdige med en bok om et grottesystem under byen Budapest, sier Reina til NRK.

Selv om han ikke selv dykker, ble han fascinert av boken, og ønsket å ta med seerne til steder som kanskje bare en håndfull andre mennesker er kapable til å besøke.

– Det slo meg at grottedykkere og astronauter egentlig er de siste ekte oppdagelsesreisende i verden i dag. Å gå dypt inn i disse hulene betyr at de utelukkende må stole på egne ferdigheter, uten hjelp fra GPS eller lignende verktøy, sier Reina.

Ville lage dokumentarserie

Først var det snakk om å lage en TV-serie over seks episoder. Etter en stund utviklet prosjektet seg imidlertid i retning av å bli en helaftens dokumentar hvor filmskaperne skulle følge et knippe dykkere og deres forsøk på å bryte verdensrekorden i dykking i Spania.

Dykket i Pluragrotta var ment som et treningsdykk før dette rekordforsøket. I tillegg skulle dykkerne forsøke å filme og kartlegge grottesystemet, forteller Reina.

Men det gikk galt. Veldig galt. Jari Mika Tapio Huotarinen (40) og Jari Uusimäki (34) omkommer, mens tre andre dykkere sendes til Universitetssykehuset i Nord-Norge for behandling i trykkammer.

– Den tragiske ulykka snudde hele prosjektet på hodet, og vi la det hele på is, forteller Reina.

Pluragrotta i Rana

Pluragrotta ligger i Rana kommune i Nordland fylke, og regnes som Nord-Europas lengste.

Foto: Jarkko M Virtanen / MonamiAgency2015

Utfordrende

Det kunne kanskje vært slutten på hele filmprosjektet. Men så, etter at det offisielle redningsforsøket på å hente opp de to omkomne var gitt opp, bestemte hovedkarakterene i dokumentaren – de overlevende etter ulykken – seg for å gjennomføre en egen redningsaksjon. Filmskaperne ble invitert med for å dokumentere forsøket.

– Vi snakket om det lenge, og innså vi at vi stod overfor en unik historisk begivenhet, og ville filme det. Samtidig var vi på det tidspunktet usikre på om dette ville bli en del av filmen, eller hva vi skulle gjøre med materialet. Det var først senere, på sommeren, at jeg bestemte meg for at denne operasjonen kunne danne grunnlag for en rød tråd i historien.

Det var heller ikke helt enkelt for et filmteam å følge operasjonen.

– Lokaliteten var vakker og inspirerende på samme tid, men veldig utfordrende. Selv i den tørre delen av grotta var det lange tunneler og skarpe steiner overalt. Det var helt mørkt, og ikke noe naturlig lys som slapp inn. Det sier seg selv at det å få plass for både crew og utstyr krevde at man tenkte grundig gjennom ting.

Holdt på i over 100 timer

Dykkerne som gjennomførte den hemmelige bergingsaksjonen, holdt på i over 100 timer under vann. Totalt 17 personer fra Finland brøt ferdselsforbudet og hentet opp sine døde kamerater som lå på mer enn 100 meters dyp. Operasjonen krevde over et tonn med utstyr.

– Dere satt på opptak av selve ulykken så vel som redningsaksjonen. Hvordan var det å jobbe med dette materialet?

– Man har et stort etisk ansvar som filmskaper når man skal fortelle en såpass sensitiv historie, spesielt når det er ofre involvert. Vi gikk gjennom alt materialet, og var enige om hva enn vi kom til å bruke i filmen, så måtte det være respektfullt overfor alle involverte.

På vei ned i dypet

Foto fra filmen. På vei ned i dypet ...

Foto: Janne Suhonen / MonamiAgency2015

Det å strukturere historien på en måte som gav mening for et større publikum, var også alt annet enn enkelt, legger han til.

– Dette er en komplisert, teknisk sport med vanskelig terminologi. Hele operasjonen i seg selv hadde mange lag og var svært komplisert. I tillegg kunne ulykken i seg selv vært en egen dokumentar.

Et unikt vennskap

Etter å ha jobbet med prosjektet over så mange år, har Juan Reina fått en helt ny forståelse for hva det egentlig er som driver disse dykkerne til å besøke noen av klodens mest utilgjengelige steder, og hvorfor de finske dykkerne valgte å bryte ferdselsforbudet fra politiet.

– Det er snakk om et helt unikt vennskap som oppstår mellom dykkere i dette miljøet. Til tross for at de har forskjellig bakgrunn og ofte ulike nasjonaliteter, forener denne sporten dem på en spesiell måte. Gjennom redningsoperasjonen kommer dette vennskapet ut på en veldig konkret måte.

Dette bekreftes av dykkerne selv. I intervju med filmskaperne forteller for eksempel Kai Känkänen, en av hovedkarakterene, at det er noe veldig tilfredsstillende ved å utforske steder få eller ingen andre har besøkt tidligere:

– Jeg kan ikke riktig forklare hva det er ved grotter, men jeg tror det er stillheten og sinnsroen. Dykking gir deg tilgang til steder du ikke ville nådd på andre måter, og vi er en svært dedikert gruppe med gode venner som liker å oppleve dette sammen.

Kai Känkänen

Kai Känkänen forbereder et dykk i dokumentaren.

Foto: Jarkko M Virtanen / MonamiAgency2015

På grunn av vennskapet mellom dem, følte de involverte at det var umulig å etterlate vennene sine inne i grotten, tror filmskaper Juan Reina.

– De følte også at de var de eneste i verden som kunne gjøre det, fordi de er de eneste som har vært i de dypeste delene av grotta.

Skal vises på NRK

Og det kan se ut til at Juan Reina har klart å formidle dette unike vennskapet, symbolisert ved en helt unik redningsaksjon ingen har gjort tidligere, på en god måte. I Finland har anmelderne rullet både 4-ere og 5-ere.

– Responsen har vært fantastisk, spesielt fra publikum. Jeg ser ikke dette som en film om grottedykking. Det er en del av det, men dette handler mer om et unikt vennskap, og hva dette vennskapet kan lede til.

Dykker på vei inn i Pluragrotta

Dokumentaren har fått god respons i hjemlandet Finland.

Foto: Janne Suhonen / MonamiAgency2015

Når filmen skal vises i Norge er enda ikke klart, men NRK har allerede sikret seg rettighetene her til lands, forteller dokumentarinnkjøper for NRK TV, Tore Tomter.

– Dette handler om en helt unik redningsaksjon, som hverken politiet eller norsk redningstjeneste kunne ha gjort fordi risikoen var for stor. Det er en film som gjør sterkt inntrykk, ettersom dykkerne risikerte egne liv i en dramatisk redningsaksjon.

Tomter forteller at filmen vil bli vist på NRK etter at filmen har gått sine runder på kino og festivaler.