NRK Meny
Normal

Sier nei til Terra

De fire kraftkommunene i Nordland avviser alle tilbud fra Terra som påfører dem tap.

Nordlands-ordførere

Sier nei. De fire nordlandsordførerne som har brukt kommunepenger til å spekulere i det amerikanske finansmarkedet sier nei til forslaget til Terra.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det ble ordførerne i kommunene enig om i dag etter å ha diskutert saken med sine rådgivere. Nå vil de ha et oppklaringsmøte med Terra.

- Det at Terra viser at de har underkommunisert risiko gjør at vi føler at vi har en god sak, sier ordfører i Narvik, Karen Margrete Kuvaas. (Ap)

Klokken 17:30 var det formannskapsmøte i Hemnes. Der fikk ordfører Kjell-Idar Juvik støtte fra kommunen til avvise forslaget fra Terra.

- Vi ønsker oss ut av avtalen. Vi er ikke fornøyd med det tilbudet vi har fått fra Terra. Dette er resten av formannskapet er enig med meg i, sier hemnesordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) til NRK.

Takket nei i formiddag

I Rana bestemte kommunen seg allerede i formiddag for å takke nei til tilbudet til Terra.

Ordfører Geir Waage (Ap) fikk full støtte med å fortsette arbeidet for at kommunene skal komme såkalt skadesløse ut av saken.

- Avstanden mellom tilbudet til Terra og det vi ønsker oss er rett og slett for stort, sier Waage.

Også Narvik takker nei til Terra, mens Hattfjelldal avgjør saken i morgen.

- Driver et farlig spill

– Det kommer ikke noe bedre tilbud

Terra Securities sier imidlertid at de fire kommunene må ta hele ansvaret selv hvis de takker nei til å få dekket tapet knyttet til investeringene i USA etter juni 2007.

– Vi har sagt at vi dekker hele tapet knyttet til investeringen i de amerikanske kommuneobligasjonene. Det er ikke særlig mer å dekke. Sier de nei, må de ta hele posisjonen selv, sier administrerende direktør Svein Erik Nordang i Terra Securities til NA24.

Magnhild Meltveit Kleppa

Kommunalminister Kleppa (Sp) vil ikke ha flere 'Terra-saker'.

Foto: Scanpix

De fire nordlandskommunene har fått frist til onsdag klokka 16 med å svare. Nordang understreker at det ikke vil komme et bedre tilbud på bordet dersom kommunene velger å takke nei.

Vil endre loven

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa vil endre kommuneloven, slik at kommunene ikke skal kunne ta opp lån med sikkerhet i fremtidige inntekter. Det kom fram på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.