NRK Meny
Normal

Brannvakter ser fram til å sove trygt

Lettelse i Mosjøen etter at tre ungdommer er pågrepet, mistenkt for å stå bak flere påsatte branner. Men etterforskninga fortsetter, sier politiet.

Det er lettelse i Mosjøen etter at tre ungdommer er pågrepet, mistenkt for å stå bak flere påsatte branner. Men etterforskninga fortsetter, ifølge politiet.

De tre ungdommene er mellom 17 og 19 år. Det har vært 20 branner i Mosjøen den siste måneden, og politiet tror 14 av dem er påsatt.

Video 17 branner i Vefsn

Søvnløse kvinner ut i gatene

De to kvinnene som har gått brannvakt i Mosjøen den siste tida puster lettet ut i dag.

– Jeg er lettet. men jeg blir også sint på dem. Jeg ville gitt dem god gammeldags juling slik det var på 50-tallet, om jeg hadde fått bestemme, sier Anne Louise Jürgensen.

Hvordan har det vært å gå så lenge i uvisshet?

– Det var jo akkurat det som var så fortvilende. Vi visste jo ingenting. Det gikk noen rykter, men det gjør det jo alltid i sånne saker. I fjorten dager gikk vi brannvakt.

Bolighus overtent i Åremma i Mosjøen

Bolighus overtent i Åremma i Mosjøen. Politiet vet foreløpig ikke hvorfor bolighuset brant.

Foto: Christian Fagerheim

Får tilbake nattesøvnen

Og nå kan altså de driftige kvinnene i Mosjøen igjen glede seg over nattero.

– Det var nesten så jeg ikke trodde mine egne ører da nyheten kom på radio. Nå skal det bli skikkelig herlig å få sove trygt og godt i sin egen seng, sier Anne Louise Jürgensen.

20 branner på en måned

Sivilforsvaret holder vakt i Mosjøen

Sivilforsvaret har holdt vakt i Mosjøen

Foto: Ole-Christian Olsen

Det starta natt til 4.mars. Da begynte det å brenne i tre brakker i en ubebodd brakkerigg på Øya like utenfor sentrum i Mosjøen. Politiet ble raskt sikre på at det her var snakk om en påsatt brann.

Siden gikk det slag i slag, og på vel en måned har det vært 20 branner i Mosjøen. Torsdag ettermiddag sitter to gutter og ei jente i avhør hos politiet i Mosjøen, mistenkt for å stå bak flere av de påsatte brannene i byen.

– Jeg kan ikke gå inn i detaljene i denne saken, med det vi kan gå ut med er at vi har pågrepet og siktet tre ungdommer som vi mener har stått bak flere av disse brannene som vi vet er påsatt den siste tiden. De er ikke siktet for alle brannene så vi holder alt åpent så langt, og utelukker ikke at det kan være flere inne i bildet, sier politiadvokat Kåre Skognes i Helgeland politidistrikt.

Ser også på gamle saker

14 av de 20 brannene er påsatt, mener politiet. Men de vil ikke si hvor mange branner ungdommene er siktet for.
Av de husbrannene der det bodde folk, har politiet så langt ikke konkludert med at disse er påsatt.

Politiet tror de tre har vært sammen om å tenne på, og de utelukker heller ikke at det kan være flere inne i bildet. Skognes ønsker fremdeles tips fra publikum.

Politiet er også begynt å gå tilbake i tid, til branner som har skjedd før 4.mars.

– Vi er også begynt å snu på gamle saker, sier politiadvokat Kåre Skognes.

Video 17 branner i Vefsn

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.