NRK Meny
Normal

Selvplukk av marmor

Det er ikke bare fisk europeiske bobilturister tar med seg fra ferien i Nordland. På Fauske plukker de kilovis med marmorstein, for å pynte opp i hagene sine hjemme.

Selvplukk marmor

Ser ut som godteri: Slike rosa marmorsteiner vil sentraleuropeerne ha i hagegangene sine. På Fauske kan de plukke steinene selv.

Foto: Torvald Bie

For den rosa marmoren som er så spesiell for Fauske, er populær på det sentraleuropeiske markedet.

- Blokkene med marmor som vi tar ut av bruddet her, er jo på mange tonn hver, forteller daglig leder i Norwegian Rose, Torvald Bie.

- Men for at minst mulig av steinen skal gå til spille, knuser vi ned den rosa steinen til singel og pukk, som de bruker i hagene i Tyskland og Holland.

Turistene vil gjerne inn og se i bruddet, men her kjører vi store maskiner, så av hensyn til sikkerheten kan vi dessverre ikke tillate det. Men i sommerhalvåret legger vi ut steiner i forskjellige størrelser ved innkjørselen her, og de får bein å gå på!

Tradisjonsbedrift

Helt siden 1895 har det blitt tatt ut marmor fra bruddet på Fauske. Frem til 1930-tallet var det stor drift, på det meste arbeidet det 150 mennesker med marmor på Fauske.

Og på starten av århundret var virksomheten hypermoderne etter datidens standard. Det kom sågar tilreisende fagfolk fra marmorbrudd i Italia for å se og lære i bruddet på Fauske.

HØR: Selvplukk marmor

- I dag er vi tre ansatte som tar ut marmoren her, sier Bie, -men vi har mye maskiner for å være så effektive som mulig. I løpet av ett år tar vi ut ca. 400 kubikkmeter marmor her i bruddet.

Kjøkkenbenker og flyplassgulv

Torvald Bie

På tur til Kina: Daglig leder på Norwegian Rose skal sende denne marmorblokka på 18,9 tonn til Kina. Når den er ferdig bearbeidet, skal den ligge som vakre gulvfliser på Gardermoen.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

Flere kjente bygg, både i inn- og utland er utsmykket med fauskemarmor. Blant annet Oslo Rådhus, Oslo Tinghus og FN-bygningen i New York.

Den karakteristiske rosa fauskemarmoren brukes i dag mest som dekor. Men Bie og hans kolleger tar også ut grønn og grå marmor i Fauske-bruddet. Den brukes i hovedsak til baderomsfliser i private hjem. Og neste gang du er på flyplassen på Gardermoen kan du legge merke til gulvet – der ligger det selvsagt grå marmor fra Fauske.

Hva mener du folk bør få med seg når de besøker Fauske?