Hopp til innhold

Se – ei dame med barnevogn!

Ung dame med barnevogn. Det har det jaggu vært lite av i Nyksund de siste tretti årene.

Nytt liv i Nyksund

NYTT LIV: Dame med barnevogn har ikke vært vanlig i Nyksund de siste tretti årene. Andrea Kaluza trives som fastboende med mann og barn.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Hun er til og med fastboende. Og Andrea Kaluza forteller at hun trives med mann og barn i dette særpregede fiskeværet i Øksnes, på Vesterålens ytterside.

- Men jeg er ikke alene med liteban her, jeg er den andre. Det var ei annen som fikk før meg, smiler Kaluza.

Det er utsiktene til et utkomme innen reiselivet som har fått flere til å satse i Nyksund, og stedet har de siste årene fått både spisesteder og overnattingstilbud.

HØR: Nytt liv i Nyksund

Det stilles også store forventninger til museet som åpnet sommeren 2009, og som skal fortelle fiskeværets historie, som også omfatter en spennende teknologisk nyvinning, for det var her juksamaskinen ble oppfunnet.

Turist i Nyksund

TURISTER: Lite virker mer pittoresk på turistene nordaførr enn Nyksund.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Men det er også lokaler for utstilling og konsert i den treetasjes restaurerte brygga, som dermed har blitt et helt lite kulturhus i Nyksund.

Fraflytting

Det var på 1970-tallet de siste forlot Nyksund, etter flere år med fraflytting fra flere utkantvær langs hele kysten nordaførr. De fleste fra Nyksund fant seg ny tilværelse i kommunesenteret Myre.

Senere har det vært flere prosjekter i sving i Nyksund, av folk med ymse grader av realisme i sine forehavender.

Men enkelte har nedlagt en betydelig arbeidsinnsats for å sette gamle bygninger i stand til ny virksomhet. Og selv om mange bygninger fortsatt sårt tiltrenger materialer, hender og maskiner, er det godt håp om at Nyksund nå er over kneika.

En spydspiss

Hjalmar Martinussen

GODE MINNER: Redaktøren i Øksnes-avisa, Hjalmar Martinussen, i sitt kjære Nyksund. Bryggerekka bakom har krykkje i veggene og dobbel kai.

Foto: Billy jacobsen 2009 / NRK

- Ja, det ser sånn ut. Og med den tilstrømningen vi ser av folk utover nå, tør jeg påstå at Nyksund ikke bare er en spydspiss for reiselivet i Øksnes kommune, men for hele Vesterålen, sier Hjalmar Martinussen, redaktør i Øksnes-avisa.

Veien til Nyksund

NYKSUNDVEIEN: Det tar cirka tjue minutter å kjøre til Nyksund fra kommunesenteret i Øksnes, Myre.

Foto: Billy Jacobsen / NRK