Hopp til innhold

Se VM i skreifiske direkte fra Svolvær

VM i skreifiske er i gang. Drømmen til deltakerne er å få en torsk på over 30 kilo. Her kan du følge mesterskapet direkte helt fram til lørdag kveld.

VM i skreifiske

DIREKTE: Følg VM i skreifiske direkte her fra klokken 08.30.

Svolvær i Vågan

Dette er utsikten til Lofotcamera sitt kamera.

Foto: lofotcamera.no

VM i skreifiske arrangeres til helga i Lofoten. Arrangementet har blitt veldig populært og er en gedigen folkefest i Svolvær sentrum.

– Det er spenninga. Her oppe får vi ordentlig fisk, og da er det gøy å være med, sier Frode Ås fra Lillesand, som er med for andre gang.

Frode Ås på VM i skreifiske

Fra venstre: Frode Ås og Håvard Omdal.

Foto: John Inge Johansen / NRK

For dem som ikke får være til stede under VM i skreifiske, kan utror og innror følges på direkte fra kamera på toppen av Thon-hotellet i Svolvær.

Håper på torsk over 30 kilo

Sendingen starter fredag 08.30 og avsluttes lørdag klokka 23.00, og filmes av Lofotcamera fra toppen av Thon-hotellet i Svolvær.

Håvard Omsdals personlige rekord er 16 kilo. Drømmen er å ta en skikkelig kaffetorsk med stang, en torsk på over 30 kilo.

– Hvis jeg får en sånn på stanga, så lander jeg aldri, ler Omdal.

Trond Rabben er i år med for andre år på rad.

– Målet er å ta like mye som i fjor. Da tok båten hvor vi var personer 1009 kilo. Diplomatisk sagt så fanget jeg en fjerdedel av det, sier Rabben.

Trond Rabben

Trond Rabben

Foto: John Inge Johansen / NRK

Venter over 5000 tilreisende

I år er det i overkant av 600 påmeldte fra over 10 nasjoner, men man regner med at Svolvær får dobbelt så mange innbyggere denne ene helga VM blir gjennomført. Reiselivsnæringa anslår at nærmere 5.000 tilreisende ankommer Svolvær under arrangementet. Det som startet som en liten fiskekonkurranse for ei båtforening har med årene tatt helt av.

– VM betyr naturligvis veldig mye for byen. Etter noen trasige år med lite fisk, har det de senere årene vært bra fangst. De opplevelsene deltakerne forteller om når de kommer hjem, er den beste reklamen vi kan få, sier Børre Henriksen, som hjelper til med arrangementet.

Det konkurreres om å få størst og mest fisk. Lykkes skreifiskerne kan de bli verdensmestre.

– Det hadde vært noe å kunne titulere seg med, sier Omdal.

Kameratene har flere triks i ermet med egen svenskepilk med ekstra «dingeldangel» for å få storfisken på kroken.

– Å få seg haill er det eneste problemet her oppe, i og med at kjerringa er hjemme, ler Frode Ås.

Lofotfiske var Norges viktigste inntektskilde gjennom mange hundre år. I dag er det fremdeles en viktig næring for landet, og det er ikke bare yrkesfiskere som kommer til Lofoten for å høste av de enorme mengdene skrei som kommer inn fra Barentshavet hver vinter.