– Media tør ikke helt å tro på at saker om godhet også kan selge og ha like mange klikk, som saker om frykt og det som gir næring til det.
25-åringen fra Lofoten slo gjennom med et brak i fjor og er nominert i tre kategorier når Spellemannprisen deles ut til helgen.
Denne uken er han også en av dem som bidrar i NRKs godhetsuke, der kjente fjes og folk flest får dele sine hverdagshistorier om godhet. Og det er nettopp sakene om godhet som Justad savner.
– Hver dag fores vi med overskrifter som gir næring til frykten og som prøver å gjøre oss redde. Enten det er sykdommer, været eller flyktninger, som nå dominerer aviser og mediebildet.
Mener alle har et ansvar
Justad mener både journalister, media og politikere spiller på frykten og han synes det nå er på tide å bremse opp. Og der mener han alle kan bidra.
– Folk flest har et ansvar for å si ifra om at vi ønsker saker som handler om gode ting. Historier om godhet tenker jeg kan skape enda flere historier om godhet. Vi trenger å høre og se at folk også gjør gode gjerninger og at det finnes mye bra i oss.
Få klager
Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum.
Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpixGeneralsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, mener det er vanskelig å si seg verken enig eller uenig med Justad.
– Det er lettere å føre den diskusjonen hvis det er snakk om konkrete saker. Det er en bred mediekritikk som kan være riktig, men også vanskelig å forsvare seg mot.
Hos Pressens Faglige Utvalg mottar de få klager der personer mener mediene skaper ubegrunnet frykt, men Stavrum tror likevel ikke dette er en oppfatning Justad er alene om.
- Les også:
Mange utfordringer
Hun mener journalister og mediene har en utfordrende balansegang å forholde seg til, og at det enkelte ganger kan bli for mye.
– Hvor mye flåttomtale skal man leve med? Det er journalistikkens skjebne at den av natur er problemorientert og kritisk fokusert. Dermed er det ofte ting man skulle ønske ikke var der, som får oppmerksomhet.
Hun trekker fram terrortrusselen som et fenomen det er utfordrende å forholde seg til.
– Det er for eksempel vanskelig å kontrollere informasjonen PST sitter på. Der er man prisgitt andres informasjon og må nærmest stole blindt på den.
Har du opplevd godhet? Del din historie på nrk.no/godhet eller i sosiale medier ved å bruke #nrkgodhet
- Les også: