Brita Blomquist nyter dagene i sitt hjem helt i fjæresteinene i bydelen Hessa i Ålesund. Mange husker henne fra gamle NRK P2 på åttitallet og senere reiseprogrammet «God tur».
Hun har ikke latt seg pensjonere helt, men driver fortsatt firmaet «Britas god tur», der hun tar med seg reisende på spennende turer blant annet i Sør-Europa. Hele 11 turer står på planen i 2016.
– Jeg er kanskje verdens eldste turoperatør, sier hun.
Hun ønsker å dele gode opplevelser. Og hun er opptatt at vi skal være i stand til å se glede og godhet i de små hverdagslige hendelsene. Da NRK startet sin godhetsuke i januar 2016, var hun ikke sen om å dele en hverdagshendelse fra en tur i butikken i Ålesund.
«Lykken er å gjøre sine gleder små», sier en venninne av meg, og det rommer mye sannhet. Vi kan ikke vente at hver dag skal gi de store gledene, men de små og kanskje uventede, drysser i hvert fall gullstøv over min hverdag.
En slik opplevelse hadde jeg forleden dag i en butikk her i Ålesund. Jeg er veldig glad i den greske salaten Tzatziki (vanskelig ord å huske, så jeg kaller den for Suzuki), som blant annet består av yoghurt og agurk. Jeg var litt ukjent i denne butikken, så jeg spurte en av ekspeditørene hvor jeg kunne finne den.
En av de andre kundene, en mann, løp rundt i butikken og plukket raskt med seg varer. Det var tydelig at han hadde dårlig tid. Men da han hørte spørsmålet mitt stoppet han opp og sa: «Du må ikke finne på å kjøpe den ferdig, den lager du mye bedre selv. Jeg skal hjelpe deg å finne de forskjellige tingene». «Jammen du har det travelt», sa jeg, «så du må ikke bry deg med det». «Aldri så travelt at man ikke har tid til å hjelpe, vet du», sa han.
Før jeg visste ordet av det hadde han funnet ekte gresk yoghurt og en slangeagurk. «Bruk rundt halvparten og riv den litt grovt på et jern. Det er mye vann i den, så jeg anbefaler at du gjør det over flere lag tørkepapir og så klemmer du vannet godt ut. Så må du ha hvitløk. Jeg bruker den som er fersk og presset».
Jeg prøvde meg med en liten protest og sa jeg kunne sikkert finne den selv, men det var ikke snakk om. «Klart jeg skal hente den til deg». Vips var glasset med hvitløk i kurven. «Bland alt og smak til med salt og grovt pepper. Ja, selvsagt, jeg holdt på å glemme Provence-krydder, da får du mange herlige smaker»!
Der sto jeg da med alle ingredienser og fikk nesten ikke takket, for da var han allerede ved kassa for å betale for sine egne varer. I det han løp ut av butikken, ropte han over skulderen: «Husk, godt med hvitløk»!
Han fikk rett. Suzukien var virkelig kjempegod!
Gjennom et langt liv har Brita Blomquist lært at man skal være takknemlig også for de små gledene.
– Det viktigste ordet i det norske språk har fire bokstaver. Ordet er TAKK. Det er bare så viktig at alle lærer å bruke dette ordet bra barnsben av, sier nestoren Brita Blomquist.