NRK Meny
Normal

I dette fylket er bare to av 44 ordførere for reservasjonsrett for fastleger

Bare to av Nordlands ordførere er for å la fastleger reservere seg mot å henvise pasienter til abort, viser en fersk undersøkelse gjort av NRK.

Ultralyd

Reservasjonsmulighet for fastleger i spørsmål som angår liv og død har lenge vært en hjertesak for KrF. Regjeringspartiene Høyre og Frp gikk med på en særavtale som åpner for at fastleger kan nekte å henvise kvinner til abort.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Anne Rita Nicklasson

Ordfører i Ballangen, Anne-Rita Nicklasson (H)

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Undersøkelsen NRK har gjort blant alle ordførerne i Nordland viser også at et stort flertall er imot forslaget, men at mange ordførere ennå ikke har bestemt seg.

– Jeg er ganske sikker på at et flertall av kommunestyrets medlemmer i Ballangen ikke kommer til å stemme for en reservasjonsrett, sier Høyre-ordfører i Ballangen og medlem av Høyres kvinneforum, Anne-Rita Nicklasson.

Hun er en av 30 ordførere i fylket som sier et klart nei til å la fastleger reservere seg mot å henvise kvinner med uønsket graviditet til abort.

Flere i tvil

Samtidig svarer 12 av fylkets 44 ordførere at de enten er i tvil eller at de vil vente med å bestemme seg.

Ordfører Eivind Holst

Ordfører i Vågan, Eivind Holst (H)

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), mener det er langt bedre at legene flagger sin holdning til pasientene slik at ufivillig gravide vet hvilke leger de ikke skal gå til.

– Det viktigste er å vite at de kan stole på legen de går til, sier Holst.

Han er en av to ordfører i Nordland som ønsker at leger skal kunne reservere seg.

– Hvis jeg hadde trodd at vi kunne overbevise legene som ikke vil ha med abort å gjøre, kunne jeg tenkt meg løsninga å tvinge dem, slik enkelte mener, sier Holst.

Niclasson i Ballangen tror ikke det blir mange kommuner som vil tillate reservasjon hos sine fastleger og roser regjeringen for valgfriheten den gir kommunene.

– Jeg er veldig glad for at regjeringa lar kommunene avgjøre dette spørsmålet.

På kollisjonskurs om reservasjonsmulighet

Reservasjonsmulighet for fastleger i spørsmål som angår liv og død har lenge vært en hjertesak for KrF. På tampen av regjeringssonderingene fikk de viljen sin.

Selv om Venstre nektet å skrive under, gikk regjeringspartiene Høyre og Frp med på en særavtale som åpner for at fastleger kan nekte å henvise kvinner til abort.

Sist uke gikk forslaget fra Helse- og omsorgsdepartementet ut på høring. Ifølge helseminister Bent Høie (H) lever han opp til avtalen med KrF ved at kommuner skal kunne inngå avtaler med fastleger om reservasjon mot å henvise gravide til abort.

– Det er kommunene som inngår avtalene med fastlegene, og det er derfor kommunene selv som avgjør om de ønsker å inngå avtaler om reservasjon eller ikke. Men de kan ikke inngå avtaler med leger som reserverer seg hvis de ikke er i stand til å sørge for at pasienten får god nok hjelp hos en annen lege, sa Høie til NRK på mandag.

En rekke storbyer har allerede varslet at de trolig vil nekte leger å reservere seg i sin kommune.

Samtidig har det mektige Fagforbundet lovet at de vil bruke sitt nettverk for å få på plass lokale vedtak som stopper legers reservasjonsadgang.

Striden mellom helseministeren og KrF om kommunene selv skal få bestemme når leger skal få reservere seg mot å henvise til abort, hardner til.