I dette fylket er bare to av 44 ordførere for reservasjonsrett for fastleger

Bare to av Nordlands ordførere er for å la fastleger reservere seg mot å henvise pasienter til abort, viser en fersk undersøkelse gjort av NRK.

Ultralyd

Reservasjonsmulighet for fastleger i spørsmål som angår liv og død har lenge vært en hjertesak for KrF. Regjeringspartiene Høyre og Frp gikk med på en særavtale som åpner for at fastleger kan nekte å henvise kvinner til abort.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix
Anne Rita Nicklasson

Ordfører i Ballangen, Anne-Rita Nicklasson (H)

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Undersøkelsen NRK har gjort blant alle ordførerne i Nordland viser også at et stort flertall er imot forslaget, men at mange ordførere ennå ikke har bestemt seg.

– Jeg er ganske sikker på at et flertall av kommunestyrets medlemmer i Ballangen ikke kommer til å stemme for en reservasjonsrett, sier Høyre-ordfører i Ballangen og medlem av Høyres kvinneforum, Anne-Rita Nicklasson.

Hun er en av 30 ordførere i fylket som sier et klart nei til å la fastleger reservere seg mot å henvise kvinner med uønsket graviditet til abort.

Flere i tvil

Samtidig svarer 12 av fylkets 44 ordførere at de enten er i tvil eller at de vil vente med å bestemme seg.

Ordfører Eivind Holst

Ordfører i Vågan, Eivind Holst (H)

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), mener det er langt bedre at legene flagger sin holdning til pasientene slik at ufivillig gravide vet hvilke leger de ikke skal gå til.

– Det viktigste er å vite at de kan stole på legen de går til, sier Holst.

Han er en av to ordfører i Nordland som ønsker at leger skal kunne reservere seg.

– Hvis jeg hadde trodd at vi kunne overbevise legene som ikke vil ha med abort å gjøre, kunne jeg tenkt meg løsninga å tvinge dem, slik enkelte mener, sier Holst.

Niclasson i Ballangen tror ikke det blir mange kommuner som vil tillate reservasjon hos sine fastleger og roser regjeringen for valgfriheten den gir kommunene.

– Jeg er veldig glad for at regjeringa lar kommunene avgjøre dette spørsmålet.

På kollisjonskurs om reservasjonsmulighet

Reservasjonsmulighet for fastleger i spørsmål som angår liv og død har lenge vært en hjertesak for KrF. På tampen av regjeringssonderingene fikk de viljen sin.

Selv om Venstre nektet å skrive under, gikk regjeringspartiene Høyre og Frp med på en særavtale som åpner for at fastleger kan nekte å henvise kvinner til abort.

Sist uke gikk forslaget fra Helse- og omsorgsdepartementet ut på høring. Ifølge helseminister Bent Høie (H) lever han opp til avtalen med KrF ved at kommuner skal kunne inngå avtaler med fastleger om reservasjon mot å henvise gravide til abort.

– Det er kommunene som inngår avtalene med fastlegene, og det er derfor kommunene selv som avgjør om de ønsker å inngå avtaler om reservasjon eller ikke. Men de kan ikke inngå avtaler med leger som reserverer seg hvis de ikke er i stand til å sørge for at pasienten får god nok hjelp hos en annen lege, sa Høie til NRK på mandag.

En rekke storbyer har allerede varslet at de trolig vil nekte leger å reservere seg i sin kommune.

Samtidig har det mektige Fagforbundet lovet at de vil bruke sitt nettverk for å få på plass lokale vedtak som stopper legers reservasjonsadgang.

Striden mellom helseministeren og KrF om kommunene selv skal få bestemme når leger skal få reservere seg mot å henvise til abort, hardner til.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.