Romfolket nekter å reise før festivalene er omme

Det kan bli enda flere tiggere i Bodø i august. Romfolket sier selv de vil tigge penger på festivalene.

Scene 2

Frp tror Parkenfestivalen og Nordland musikkfestuke kan tiltrekke seg enda flere tiggere til Bodø.

Foto: Gisle Forland / NRK

Romfolket som allerede er i Bodø ønsker å bli værende, og så lenge tigging er lov, vil denne utfordringen fortsette. Den rumenske familien på sju har nå fått midlertidig oppholdssted i biskopens hage etter at de ble forvist fra kommunal grunn. De har også blitt tilbudt å få betalt reisen til Oslo, men de ønsker og bli, sier tolken Adriana Johnsen.

– De har lyst til å være en liten stund til her. De sier de vet at det kommer til å skje flere ting i Bodø neste måned som kan hjelpe dem til å samle inn mer penger, sier Johnsen.

Dette er ikke overraskende, mener varaordfører Tom Cato Karlsen fra FrP.

tom cato karlsen

Varaordfører Tom Cato Karlsen fra FrP.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde (MMS-foto) / NRK

– Fra politiet vet vi at festivaler er attraktive. Da er det mye folk. Slik er det andre steder i landet også. Så lenge regjeringen ikke innfører tiggeforbud, kommer dette til å bli et tilbakevendende utfordring for kommunene, sier hantil NRK.no.

Og denne utfordringen kommer til å vende tilbake også neste år, tror varaordføreren.

– Derfor bør man ha en plan for hvordan man skal takle dette til neste år, sier Tom Cato Karlsen.

– Ikke noe stort problem

Men festivalsjefen for Nordland musikkfestuke som starter 3. august, Andre Wallann Larsen, tror ikke tiggerne blir et stort problem.

Jeg kan forstå at de som har sitt tigging som levebrød ser festivaler som en god mulighet. Men dersom folk opplever dette som ubehagelig eller et ordensproblem, er det noe politiet må ta seg av, sier han.

Politiet understreker at tigging ikke er ulovlig, men at de vil følge opp ro og orden i byen. Men varaordøreren i Bodø er klar på hva som bør gjøres.

– Personlig mener jeg det burde vært innført et tiggeforbud. Å tillate tigging er ikke en måte å løse verdensproblemer på, sier han.

– Tigging er ikke ulovlig

Ifølge politiet er det kommet flere romfolk til Bodø denne uka, men understreker at tigging ikke er ulovlig.

– Vi vil påse at de ikke påvirker ro og orden. Men vi må få anmodning fra kommunen på bortvisning, sier Arne Hammer i Salten politidistrikt.