Rodde i verdens sterkeste malstrøm: – Virket hodeløst og livsfarlig

OL-roerne Kjetil Borch og Nils Jakob Hoff med spektakulært stunt i Saltstraumen.

OL-roerne Kjetil Borch og Nils Jakob Hoff med spektakulært stunt i Saltstraumen

I en 30 centimeter bred dobbeltsculler rodde to av Norges OL-deltakere i Salstraumen, kjent som verdens sterkeste malstrøm.

Et stunt som de først tenkte ikke var mulig å gjennomføre.

– Ideen dukket opp i en samtale for ganske lenge siden. Vi avfeide det som umulig. Det virket helt hodeløst og livsfarlig, sier Nils Jakob Hoff.

Men etter å ha tenkt over saken, kom de til at det kunne være mulig å gjennomføre.

– Til slutt handlet det om hvorvidt vi har baller nok til å gjøre et forsøk, sier Hoff.

– En risiko

Han kom til semifinalen i singelsculler under sommerens OL i Rio de Janeiro.

Sammen med Kjetil Borch, som tok OL-bronse sammen med Olaf Tufte i dobbelsculler, skulle han utfordre de voldsomme naturkreftene.

– Det er selvfølgelig en risiko, det er verdens sterkeste tidevannsstrøm, sier Borch.

– På overflaten ser vannet blankt og fint ut, men under havoverflaten er det krysstrømmer, og det kan dukke opp svære malstrømmer på sidene, sier han.

I vår sendte NRK 12 timer direktesendt tv fra Saltstraumen.

Nils Jakob Hoff and Kjetil Borch

Under det dristige forsøket på å ro i Saltstraumen fikk Kjetil Borch en høyere puls enn i OL i Rio.

Foto: Emil Sollie / Red Bull Content Pool

Høyere puls enn i OL

Duoen Borch og Hoff ble verdensmestere i tungvekts dobbelsculler i 2013, men skader og sykdom holdt dem utenfor seierspallen de neste sesongene. Motgangen gjorde at kompisene splittet og satset hver for seg før sommerens OL i Rio.

Under stuntet i Saltstraumen fikk Nils Jakob Hoff en puls på 184, en høyere puls enn det 31-åringen hadde under OL i Rio.

– Mye av energien vår gikk med bare til å bevege seg i båten. Det var så mye motstand i sikkerhetsutstyret vi hadde på oss, forklarer roeren.

Det oppsiktsvekkende påfunnet ble tøffere enn de trodde på forhånd.

– Plutselig kom malstrømmene ut i området hvor vi var. Vi fikk det ikke med oss. Vi bare hørte en lyd og snur oss og ser et stort hull i vannet, sier Hoff.

På tross av gjenforeningen i Saltstraumen satser de to roerne videre hver for seg mot OL i Tokoyo i 2020, men utelukker ikke at de vil finne på nye utradisjonelle roprosjekteter.

– Dette her gir mye motivasjon, å kunne få litt andre opplevelser mens du sitter i båten og faktisk få noen nye utfordringer og bryte litt ubrutt grunn, forklarer Hoff.