Mener overgrepstiltalt «sjaman» er psykisk utviklingshemmet

Mannen som er tiltalt i den såkalte sjaman-rettssaken, er lettere psykisk utviklingshemmet. Det er konklusjonen i en rapport som ble lagt fram i Salten tingrett i dag.

Annonse

ANNONSERTE I AVISEN: Foruten egen omgangskrets skal den tiltalte mannen også ha brukt avisannonser for å komme i kontakt med de fornærmede. NRK har fått tilgang til et par av annonsene hvor mannen annonserer sine tjenester som helbreder, sjaman og åndeutdriver.

Foto: Faksimile

Det er psykologspesialist Andrine Kvammen og psykiater Tony Thørring Bakkejord som på oppdrag fra retten, har utarbeidet en rapport som konkluderer med at mannen fra Tysfjord er lettere psykisk utviklingshemmet.

Mannen i 40-åra står tiltalt for seksuelle overgrep mot seks kvinner. Han er også tiltalt for å ha misbrukt sitt tillitsforhold til flere av kvinnene ved å utgi seg for å være sjaman med helbredende evner.

Rettssaken startet 2. oktober, men tidsskjemaet sprakk og derfor avsluttes rettssaken mandag og tirsdag denne uka.

– Varig diagnose

Ifølge rapporten fra de sakkyndige er diagnosen lettere psykisk utviklingshemmet medfødt.

– Lettere psykisk utviklingshemming er en varig diagnose og den kan påvirke han framover, sa psykiater Tony Thørring Bakkejord, på spørsmål om det er risiko for gjentakelse.

Han understreket at det er vanskelig å si noe sikkert om dette, men at omstendighetene rundt et menneske er med på å påvirke handlingene.

– Ikke skyldig

Mannen som er tiltalt har erklært seg ikke skyldig. I retten har han forklart at enkelte av overgrepene enten ikke har funnet sted, eller at det har vært snakk om frivillig sex.

Han har også fortalt at han har endra livsførsel og i dag lever et stabilt liv. Blant annet har han sluttet å lese folk og kjører aldri lenger bil alene sammen med jenter.

NRK har tidligere fortalt hvordan han skal ha brukt sin omgangskrets for å komme i kontakt med de fornærmede, men at han også skal ha brukt kontaktannonser.

I disse annonsene påsto han å ha helbredende evner, og politiet opplyste at tiltalte gjennom en årrekke har vært aktiv som helbreder.

Rettssaken avsluttes i morgen

Mannen ble pågrepet og varetektsfengslet i begynnelsen av desember i fjor, men løslatt i februar. Han er fra Tysfjord, men overgrepene skal ha skjedd i andre deler av landet.

Den yngste var under 14 år gammel da hun skal ha blitt utsatt for overgrep, mens den eldste fornærmede i dag er cirka 80 år gammel.

Rettssaken avsluttes i Salten tingrett i morgen.

Dette er den første straffesaken som kommer opp etter at flere kvinner og menn i fjor sommer fortalte om omfattende overgrep i Tysfjord.

Totalt i Tysfjord-komplekset er det snakk om 70 fornærmede, i hovedsak jenter under 16 år. Det er registrert mer enn 80 mistenkte.