Rana fikk 120 millimeter på 24 timer – og det kommer mer

Store nedbørsmengder skaper utfordringer også torsdag. Veier er oversvømt, og Vegvesenet ber folk være OBS. I tillegg er Nordlandsbanen stengt.

Blakkåga i Røvassdalen

Slik så det ut ved Blakkåga i Røvassdalen i ettermiddag.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Fra onsdag til torsdag morgen ble det målt hele 120 millimeter nedbør ved Storforshei i Rana. Nede i selve byen ble det målt 98.

Det er rekord for Storforshei, men denne stasjonen er bare tre år gammel, bemerker vakthavende meteorolog Jon Austerheim. Målestasjonen i byen er fra 1957, og her er 121 eksisterende rekord.

Likevel kommer den siste døgnmålingen på en god fjerdeplass.

– Uansett er det trygt å si at det har regnet veldig mye. På Aldersundet i Lurøy regnet det 104 millimeter på et døgn. Og regnværet har fortsatt utover dagen. Siden midnatt har blant annet Mosjøen fått 54, Reipå i Meløy har fått 42,5.

Flom og stengte veier

Trafikken har fått merke følgene av dette. Blant annet:

  • 300 beboere i Skjerstad og Breivik i Bodø kommune ble isolert etter at et det gikk et stort jordras over fylkesvei 554 i natt. Veien ble åpnet igjen i 17-tiden.
  • Fylkesvei 241 Krengelmyra ble torsdag ettermiddag stengt på grunn av oversvømmelse.
  • I tillegg opplyser Veitrafikksentralen i Mosjøen at fylkesvei 326 Bjerkadalen er stengt etter snøras, mens 354 Røvassdalen er stengt på grunn av flom.
  • Fylkesvei 494 er stengt på grunn av fare for ras. Dette i Beiardalen.
  • Like før 18 melder Vegvesenet at fylkesvei 324 mellom Bleikvassli og Nymo er stengt på grunn av flom.
  • Nordlandsbanen er inntil videre stengt mellom Mosjøen og Rognan grunnet værforholdene. Det kjøres buss for tog. Både nordgående og sørgående nattog natt til fredag er innstilt uten alternativ transport. NSB oppfordrer kunder om å søke alternative reisemåter, eller kontakte kundesenter.

Ved 17.30-tiden melder politiet i Salten at Soløyvannsveien i Bodø nå er stengt fra Breiva og opp mot Sandjorda.

Stengte veier

Stengte veier flere steder i Nord-Norge i dag.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

– Dette grunnet store vannmengder på og ved veien over en strekning på rundt to kilometer, sier operasjonsleder Mads Bernhoft, som opplyser at dette berører fire husstander.

– Vi har fått en del meldinger om overflatevann og underganger som er i ferd med å fylles opp, legger han til.

Trafikkoperatør Christer Svendsen forteller at det mange steder er mye vann på veien, og at de har fått flere meldinger om ras i løpet av dagen.

– Man må ferdes varsomt.

Flere store skred siste døgn

Vaktleder ved Snøskredvarslingen hos NVE, Tommy Skårholen, opplyser til NRK at det ikke er store endringene sammenlignet med i går.

Tommy Skårholen, Emma Barfod, Espen Biseth Granan.

Tommy Skårholen hos NVE forteller om stor skredfare som følge av mildvær og mye nedbør.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Vi har valgt å opprettholde faregrad 4 stor, i Nordland og Troms frem til i morgen.

Fredag ser det bedre ut, da blir det faregrad 3 betydelig i de fleste områder, med unntak av Lofoten og Vesterålen, hvor det varsles faregrad 2 moderat.

– Det kan fortsatt kan gå naturlig utløste skred. Så lenge det ikke blir kaldere, kan smeltevann trenge ned i snødekket, sier Skårholen, og legger til at de har fått meldinger om flere store skred det siste døgnet.

  • Få detaljene om enkeltregioner hos Varsom.no

Mindre regn i helga

Meteorolog Jon Austerheim sier at det blir en del nedbør utover kvelden også, men at tyngdepunktet forflytter seg til nordlige Nordland og Troms i natt. Deretter går det ut i havet i morgentimene fredag.

– Gleden blir kortvarig, for det blir nok å komme noe nedbør i helga, dog ikke like mye som i dag. Det blir litt mindre vind, kanskje kuling på kysten.

Ras Bjerkadalen

Ras i Bjerkadalen i Hemnes.

Foto: Camilla Martinsen